Pompoen lasagne met draadjesvlees
Dampende schaal lasagne
Ok, je moet er even de tijd voor nemen maar het is het zeker waard. Als je dan zo’n dampende schaal pompoen lasagne met draadjesvlees op tafel zet, kan het grote genieten beginnen! Op en top slow cooking en comfort food. Het is af en toe bar en boos buiten en omdat je toch geen zin hebt om de deur uit te gaan, kun je lekker de keuken induiken. Het is trouwens niet superveel werk maar het kost wel tijd. Het vlees moet eerst lang sudderen en de lasagne gaat ook nog een tijd in de oven. Ik maak mijn gezin wel enorm blij met dit als diner, jij vast ook wel!
Oven
Laat de oven gewoon lekker het werk doen. Draadjesvlees kun je namelijk ook gewoon in de oven bereiden. Braad het vlees eerst aan en zet de pan daarna, met het deksel erop in de oven. Een paar uur op 90 graden. Ik zet het meestal gewoon op het fornuis maar het is maar net wat je prettig vindt en wat je pan aankan! In deze lasagne zit extra veel groenten in en de pompoen wordt lekker zacht dus daar zullen de meeste kinderen dan niet zo moeilijk over doen. Net als met de meeste ovenschotels is dit gerecht een dag later nog lekkerder dus je kunt het zeker een dag van tevoren maken. Ik liet de runderriblappen speciaal sudderen voor dit gerecht maar misschien heb je nog wel een restje draadjesvlees over. Denk dan aan dit gerecht en ga genieten! (Nou ja, over een paar uurtjes dan)
Ingrediënten en bereidingswijze pompoenlasagne
Voor een grote schaal lasagne
- 1 flespompoen
- 2 pakken lasagnevellen
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gram gezeefde tomaten
- 500 gram runderriblappen
- Olijfolie
- 250 gram ricotta
- 225 gram roomkaas
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 150 gram geraspte mozzarella
- Bloem
- Peper en zout
- 2 laurierblaadjes
- Scheutje balsamicoazijn
- gedroogde oregano
Draadjesvlees
- Begin een dag van tevoren of s ochtends. Het vlees moet 3 à 4 uur stoven en de lasagne moet 1 1/2 uur in de oven.
- Start met het vlees.
- Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Bestrooi royaal met peper en zout aan beide kanten.
- Haal het vlees door wat bloem en schud de overtollige bloem eraf.
- Verhit een ruime braadpan en giet er 2 eetlepels olijfolie in.
- Schroei het vlees aan beide kanten dicht.
- Doe de laurierblaadjes erbij en blus af met een scheut balsamico azijn.
- Giet er zoveel water bij dat het vlees net onder staat.
- Laat het 3 à 4 uur pruttelen.
Lasagne
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Meng de ricotta met de roomkaas, de Parmezaanse kaas, peper en zout.
- Roer de tomatenblokjes door de gezeefde tomaten en schep er wat oregano door.
- Schil en ontpit de pompoen en snijd hem in dunne plakken.
- Leg een laag lasagnevellen op de bodem van een grote ingevette ovenschaal. (ongeveer 25 x 35)
- Bedek met een laag pompoen.
- Verdeel het vlees in stukjes en leg een derde ervan op de pompoen.
- Verdeel een derde van de tomatensaus erover en een derde van het ricottamengsel.
- Dek af met een laag lasagnevellen en herhaal.
- Eindig met een laag lasagnevellen en de rest van het ricottamengsel.
- Strooi de mozzarella erover, dek losjes af met aluminiumfolie (zorg dat het de mozzarella niet raakt) en bak 1 1/2 uur.
- Haal de folie eraf en bak nog 15 minuten.
Tip: laat voor een vegetarische versie het draadjesvlees weg.
5 gedachten over “Pompoen lasagne met draadjesvlees ”
Geef een reactie
Lijkt me een heerlijk recept! Wat voor roomkaas gebruik je?
Thanks!