Basisrecept voor pizzadeeg
Sinds wij in het bezit zijn van een pizzaoven in de tuin maak ik regelmatig pizza. Mijn jongens zijn er gek op en ook wij vinden het superlekker! Ik hou vooral van een dunne knapperige bodem en ben gaan experimenteren met verschillende soorten deeg. Met dit basisrecept voor pizzadeeg maak je makkelijk zelf een heerlijke pizzabodem voor jouw favoriete pizza. Nodig je vrienden en familie uit en maak er een gezellig pizza-avond van met allerlei verschillende smaken. Zo eet ik sowieso het liefste pizza: allemaal verschillende soort pizzatoppings en dan van alles wat proeven!
Inhoudsopgave
Hoe maak je pizzadeeg?
Pizzadeeg maak je met speciaal tipo ’00 bloem. Dit is een heel fijngemalen soort bloem waardoor je glad pizzadeeg krijgt. Het is te vergelijken met de Nederlandse patentbloem dus mocht je geen tipo ’00 bloem kunnen vinden dan is dat een goed alternatief. Ik varieer ook nog weleens met het deeg door een deel van de bloem te vervangen voor semolina (fijngemalen tarwegriesmeel). Dat geeft een andere structuur en is ook heerlijk! Daarnaast heb je water, zout, gist en olijfolie nodig. De komende tijd ga ik ook nog aan de slag met een volkorendeeg dus die zal ik dan uiteraard ook op de blog zetten.
Hét basisrecept voor pizzadeeg met 4 uur rijstijd
Dit basisrecept voor pizzadeeg heeft ongeveer 5 uur nodig inclusief rijstijd. Je hebt ook recepten met een kortere rijstijd en ook met langere maar dit is wat mij betreft prima in te plannen. Ik maak het meestal net na de lunch en dan is het mooi op tijd klaar voor je pizzaparty! Maar heb je nou minder tijd en wil je toch lekker pizza eten dan staat er ook een recept voor een snelle pizza van de bakplaat online! Bekijk hieronder ook de filmpjes om te zien hoe je pizzadeeg opbolt tot een mooi bolletje en hoe je het daarna met de hand vormt tot een mooie pizza. Daar komt geen deegroller aan te pas!
Basisrecept voor pizzadeeg
Equipment
- bakplaat
Ingrediënten
- 270 g water
- 10 g zout
- 400 g type '00 bloem
- 100 g semolina tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem
- 5 g gist
- 10 g olijfolie
Instructies
- Start zo'n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg. Doe het water met het zout in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneed. Roer dit door elkaar zodat het zout oplost.
- Voeg vervolgens de bloem, semolina en gist toe en kneed het deeg 7 minuten.
- Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
- Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het hoeft niet volledig glad te zijn maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
- Laat vervolgens het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
- Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Dat is belangrijk voor het rijzen en zorgt voor mooi deeg. Bekijk het filmpje om te zien hoe je het deeg op spanning brengt.
- Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat of in een deegkrat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
- Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm.
- Beleg de pizza nu verder met beleg naar keuze en bak hem in een voorverwarmde oven op de hoogste pizzastand van je oven (bij mij 275 graden Celsius) in 10 minuten goudbruin en gaar.
- Het is belangrijk dat je bij een gewone oven de bakplaten mee verwarmt zodat je een extra knapperige bodem krijgt.
- Ben je net als ik in het bezit van een echte pizzaoven dan verwarm je de oven voor tot 400 graden Celsius en bak je de pizza in een paar minuten al gaar.
Video
Pizza recepten
Ben jij ook zo gek op pizza? Neem dan zeker een kijkje bij één van deze recepten en houd de site in de gaten want maandelijks verschijnt er een nieuw pizzarecept!
6 gedachten over “Basisrecept voor pizzadeeg”
Geef een reactie
Gebruik je verse of instant gist voor dit recept?
ik gebruik altijd gedroogde gist!
Kan het deeg bewaard worden tot de volgende dag? Hoe dan best?
Merci
Grtjs
Ann
Goedemorgen Ann, het deeg kan zeker bewaard worden tot de volgende dag. Maak het deeg met iets minder gist, zo’n 3 gram en volg de eerste stappen. Afhankelijk van de ruimte in de koelkast kun je alvast bolletjes maken en die in de koelkast bewaren of je bewaar het hele stuk deeg in de koelkast. Je haalt het deeg dan de volgende ochtend uit de koelkast en laat het verder rijzen op kamertemperatuur. Als je één stuk deeg hebt, laat je het eerst op kamertemperatuur komen en dan vorm je bolletjes van het deeg. Groeten Debbie