Varkensvlees met rozemarijn

Varkensvlees met rozemarijn

Eet jij nog vlees?

Een nieuw kookboek dat helemaal op vlees gericht is. Dat is best gewaagd in deze tijd waarin de tendens is gericht op het minder eten van vlees omdat het erg belastend is voor het milieu en ook niet altijd even vriendelijk voor het dierenwelzijn. En toch verscheen in de serie van Zilveren Lepel kookboeken het boek ‘Vlees’. Vol met allerlei heerlijke vleesgerechten zoals dit varkensvlees met rozemarijn. In het boek staan meer dan 150 authentieke Italiaanse vleesrecepten zoals ossobuco alla Milanese en het is opgedeeld in 3 delen: bakken, braden en stoven.

varkensvlees met rozemarijn

Goed vlees

Gelukkig wordt er ook wel in het boek genoemd dat het beter is om minder vlees te eten maar dat als je het doet, je het dan goed doet. Koop een mooi stukje vlees, liefst biologisch en kijk ook eens verder dan je neus lang is en ga voor de wat onbekendere vleessoorten zoals fazant. Ik eet nog steeds vlees maar ben me er wel bewuster van wat voor impact het heeft en eet het daarom minder vaak en ik let beter op wat ik koop. Ik vind het zelf erg jammer dat het nog steeds erg moeilijk is om aan restvlees te komen zoals dat van geitenbokjes. Dat vlees wordt nu niet gebruikt en dat is toch zonde?

Godere la vita

Eigenlijk is het zoals met bijna alles wat betreft eten: geniet, maar met mate. Daarom vind ik dit boek zeker een aanrader omdat het je geweldige bereidingen geeft voor allerlei soorten vlees zoals ze dat in Italië al eeuwenlang doen. Vlees wordt in Italië als secondo (hoofdgerecht) geserveerd na de primo (voorgerecht) vaak aangevuld met een contorno (bijgerecht) zoals groenten of aardappelpuree. Het gaat ook niet om grote hoeveelheden maar om pure intense smaken en godere (genieten) van de maaltijd en vooral ook om het nemen van de tijd voor het koken én eten! Dus geniet gewoon af en toe van je stukje vlees en probeer zeker eens het varkensvlees met rozemarijn. Smaakvol in al zijn eenvoud.

Het boek koop je voor € 35 bij de (online) boekhandel

Ingrediënten en bereidingswijze varkensvlees met rozemarijn

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiden, 1,5 uur braden en 10 minuten rusten

  • 1-2 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 1 kg varkensfilet
  • 2 eetlepels boter
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 175 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • zout en peper
  1. Druk de helft van de rozemarijnnaaldjes in het vlees en verhit de boter en 4 eetlepels olijfolie in een braadpan.
  2. Bak het varkensvlees rondom bruin en voeg dan de knoflook, ui en de rest van de rozemarijn toe.
  3. Schenk vervolgens de wijn erbij en laat hem verdampen.
  4. Bestrooi het vlees met peper en zout, leg een deksel op de pan en braad het vlees in ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat 10 minuten rusten.
  6. Roer ondertussen de azijn, de rest van de olie, mosterd en wat peper door het braadvocht en giet de saus in een kom.
  7. Snijd het vlees in dikke plakken en leg ze tenslotte op een warme schaal.
  8. Giet de saus over het varkensvlees met rozemarijn en serveer met gebakken aardappels en gegrilde groenten

Nog meer recepten met varkensvlees:

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Dit boek heb ik gekregen van uitgeverij Unieboek Spectrum ter recensie. Alle meningen uit deze blog zijn de mijne. Lees hier mijn disclaimer voor meer info.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.