Van geitenmelk tot heerlijke kaas

Van geitenmelk tot heerlijke kaas

Van geitenmelk tot heerlijke kaas maar waar komt die melk voor de kaas nou precies vandaan. Iedere ochtend om 5 uur wordt Boer Jasper door 1200 vrolijke geiten begroet en gaat hij aan de slag om ze te melken. Dat doet hij iedere dag twee keer en zeven dagen per week. Je moet dus wel echt gek zijn op geiten om geitenhouder te worden. Samen met zijn vader heeft Jasper er gelukkig ontzettend veel plezier in om er dag in dag uit te zijn voor zijn beesten zodat ze de lekkerste melk kunnen geven. 

Geitjes krijgen de fles

Vol enthousiasme vertelt Jasper over het leven tussen de geiten. Veel van wat ze doen is handwerk. Zo worden de lammetjes na de geboorte na de kraamkamer gebracht en daar krijgen ze flesjes met biest dat vol zit met goede stoffen. De reden dat ze niet bij hun moeder blijven, is dat de geitenmoeders niet altijd naar hun jong omkijken en ze dus willekeurig gaan drinken wat weer tot gevolg kan hebben dat ze bacteriën binnenkrijgen waar ze ziek van worden. Dat wil je natuurlijk niet. Ook het melken gebeurt deels handmatig. De melkmachine wordt met de hand op de uiers van de geiten gezet en zo kan boer Jasper binnen 2 uur alle geiten melken. Al met al flink aanpoten dus. 

Vrolijke geiten

Het verschilt hoe lang de geiten melk blijven geven; dat kan 2 jaar zijn maar ook zomaar 10 jaar. Vrolijk zijn ze sowieso! De jonge geiten dartelen letterlijk over elkaar heen en de oudere geiten staan erbij alsof ze een gezellig theekransje hebben.Ze hebben vers hooi tot hun beschikking met daardoorheen bietenpulp dat ook weer een stukje duurzaamheid aantoont omdat er anders niets mee gedaan zou worden. Het restvoer van de geiten gaat naar de koeien en zo wordt er zo min mogelijk verspild. Maar het gaat natuurlijk om de geitenmelk want daarmee maken ze bij de Bettinehoeve heerlijke geitenkaas. 

Bettine geitenkaas

Deze zomer had ik natuurlijk al een rondleiding gekregen op de Bettinehoeve tijdens Saladay en zag ik al die heerlijke geitenkazen al klaar liggen. Deze keer mochten we ons weer in prachtige outfits hijsen om alles weer te bekijken. Het ziet er allemaal super professioneel uit en er werkt een groot team aan de geitenkaas van het begin tot en met de verpakking. Er zijn rijpingscellen, ruimtes waar de geitenkaas in spek wordt gerold en ruimtes waar ze liggen te wachten om verpakt te worden. Het is indrukwekkend om te zien en je krijgt er trek van haha. 

Geiten en koken met bloggers

De geitenkaas, waarvan ik nu weet waar het vandaan komt, verwerkte ik samen met nog 13 andere foodbloggers tot een heerlijke en supergezellige lunch. Wat was het leuk om weer een event te organiseren en helemaal omdat het deze keer bij die grappige geiten was! Iedereen heeft volop geknuffeld en geitenselfies gemaakt of werden bijna opgegeten door die gekke beesten. Maar bovenal zien wij foodbloggers graag waar ons eten vandaan komt! Dankzij de sponsors kon ik ook nog een mooie goodiebag samenstellen en zo was dit foodbloggers event meer dan geslaagd! 

Met dank aan:

Dit was alweer het 4e event dat ik in 2018 organiseerde. Ieder event was uniek en superleuk om te organiseren! Wil je ook zo’n op maat georganiseerd event of weet je een bedrijf dat hier interesse in heeft? Ik hoor het graag! En wil je meer lezen over voorgaande events, klik dan hieronder:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.