Op culinaire ontdekkingstocht door Zuid-Tirol

Op culinaire ontdekkingstocht door Zuid-Tirol

Samenwerking

Voordat je denkt dat ik echt in Zuid-Tirol ben geweest, helaas, dat is niet zo. Wat ik wel heb gedaan was gelukkig ontzettend leuk en lekker! Ik was uitgenodigd voor een kookworkshop bij keizer culinair in Amsterdam onder leiding van chef-kok Roberta Pagnier om daar zelf met kwaliteitsproducten uit Zuid Tirol aan de slag te gaan.

Alpen meets mediterraan 

Zuid-Tirol in Italië is een unieke regio door de fantastische mix tussen de zuidelijke Alpen aan de ene kant en het mediterrane leven aan de andere kant. Er wordt zowel Italiaans als Duits gesproken en in een klein deel spreken ze zelfs de oertaal van Zuid-Tirol: Ladinisch. Je kunt er skiën, bij een van de vele Michelinsterren restaurants eten of je onderdompelen in cultuur en historie. Nu ik wat meer weet over deze regio, staat een bezoekje aan Zuid-Tirol dan ook hoog op mijn verlanglijstje! 

Kwaliteitswijn DOC

Op culinaire ontdekkingstocht door Zuid-Tirool

De producten die we vandaag proeven dragen allemaal een kwaliteitslabel dat door de Europese Unie is toegekend. De labels bieden consumenten de zekerheid dat ze een authentiek en gecontroleerd kwaliteitsproduct kopen. Zo proeven we de Wijn Alto Adige DOC dat staat voor denominazione di origine controllata. Dat houdt in dat de wijn gecertificeerd is nadat deze aan de strengste kwaliteitscontroles heeft voldaan. Zuid-Tirol is een enorm gevarieerde wijnregio waar wel 20 verschillende druivensoorten groeien. Door het gunstige klimaat brengt deze regio frisse en fruitige wijnen voort.

Spek, kaas en appels

Ook proeven we Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB-kaas. Ook deze appels, spek en kaas dragen een kwaliteitslabel. Zo is de Stilfser kaas binnen een bepaald geografisch gebied geproduceerd, verwerkt en bereid en de appels en het spek zijn in ieder geval door een specifieke eigenschap aan de regio verbonden en een deel van het productieproces heeft daar plaatsgevonden. Natuurlijk draait het ook om smaak en daaraan geen gebrek bij deze producten. Vooral de kaas verrast me met zijn zachte romige structuur en kruidige smaak. Voor ons als consument is het dus handig om de kwaliteitslabels te onthouden zodat je de beste producten kunt kopen! 

Aan de slag! 

Nadat we in groepen verdeeld waren, gingen we aan de slag met het menu. Het zal je misschien niet verbazen dat ik was ingedeeld bij team dessert 🙂 Er stond een heerlijke romige panna cotta op het menu met daarbij een saus van gekarameliseerde appels en amandelkrokant. Natuurlijk gebruikten we daarvoor de appels uit Zuid-Tirol en in dit recept was dat de Royal Gala. Er zijn trouwens al 13 appelrassen met het BGA keurmerk en ze worden vooral gekenmerkt door een intense, sappige smaak en fris aroma. Dat komt door het unieke klimaat van de Alpen aan de ene kant en 300 dagen zon per jaar! In de saus van gekarameliseerde appel ging ook nog een flinke scheut witte wijn, heerlijk! 

Fantastisch menu

Ondertussen was er meer dan genoeg tijd om kennis te maken met het team van de Zuid-Tiroolse producten. Voor mij een uitgelezen mogelijkheid om weer eens mijn Italiaans te oefenen dus dat maakte het extra leuk! Je merkt dat er ontzettend veel passie is voor de regionale producten en dat eten verbindt, werd hier nog maar eens duidelijk. Iedereen werkte goed samen om uiteindelijk een fantastisch menu op tafel te zetten. Vooraf kregen we huisgemaakte gnocchi ( en dat wordt als njokkie uitgesproken) met geroosterde tomaatjes en uiteraard de Stilfser kaas erin verwerkt. Voor het hoofdgerecht werden we enorm verwend met in spek gewikkelde varkenshaas, rösti, gebakken appeltjes en kaassaus en ons dessert was een mooie afsluiter!

Bedankt

Op culinaire ontdekkingstocht door Zuid-Tirool
AMSTERDAM – Kwaliteit komt uit Europa. Kookworkshop met producten uit Europa.

Het was enorm inspirerend om kennis te mogen maken met deze bijzondere producten uit Zuid-Tirol! Bedankt organisatie, Roberta Pagnier en natuurlijk de mensen uit Zuid-Tirol voor deze fantastische workshop! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.