smeuïge granaatappelcake

Smeuïge granaatappelcake

Dit recept voor smeuïge granaatappelcake is echt fantastisch! Ik bak de laatste tijd niet super vaak meer maar voor mijn verjaardag bedacht ik 3 nieuwe baksels die de afgelopen weken online zijn gekomen. Eerder postte ik al de appel speculaas kruimeltaart en de warme chocolademelk met marshmallows muffins die allebei erg goed werden ontvangen op mijn verjaardag maar deze heerlijke granaatappelcake is mijn favoriet! De cake is super mals, romig door de crème en fris door de verse granaatappelpitjes die als frisse en knapperige smaakbommetjes een extra kick aan de cake geven.

smeuïge granaatappelcake

Feestelijk bakken

Nou is iets lekkers bakken wat mij betreft altijd een feestje maar als je dan ook nog iets op tafel kunt zetten dat er mooi uit ziet én lekker smaakt dan maak je eigenlijk van ieder moment een feestelijk moment. Deze smeuïge granaatappelcake maakte ik met de kerstdagen in mijn gedachten. Ik vind granaatappel sowieso heel feestelijk, smakelijk en mooi fruit en het geeft zo’n mooi accent aan de cake. Daardoor geef je een cake een enorme upgrade en is het eigenlijk geen cake meer maar een taart! Hoe je het ook noemt, het past in ieder geval bij elk feestelijk moment.

smeuïge granaatappelcake

Recept met granaatappelmelasse

In dit recept gebruik ik granaatappelmelasse. Dit is een ingedikte stroop van ingekookt granaatappelsap en kook je bij de toko of online. Mocht je het echt niet kunnen vinden dan kun je het makkelijk zelf maken met granaatappelsap en dat kun je bij elke supermarkt wel vinden! Een recept voor granaatappelsiroop vind je hier. Het is in ieder geval de moeite waard om het te kopen voor dit recept voor smeuïge granaatappelcake. Het heeft een hele bijzondere smaak en het is een echte verwencake! Bovendien misstaat het niet op de kersttafel als dessert door de mooie kleuren!

Smeuïge granaatappelcake

Recipe by Debbie
Aantal

14

personen
Bereidingstijd

45

minutes
Oventijd

55

minutes

Deze smeuïge granaatappelcake is lekker fris en romig tegelijk! Een feestelijk gebakje of afsluiter van het kerstdiner!
Extra: springvorm van 24 cm, bakpapier en spuitzak met stervormig mondje

Ingrediënten

  • Cake

  • 5 eieren op kamertemperatuur

  • 250 g suiker

  • 190 ml zonnebloemolie

  • 50 ml mandarijnsap (ongeveer 2 mandarijnen)

  • 85 g granaatappelmelasse

  • snuf zout

  • 250 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 1/4 tl baking soda

  • Swiss meringue buttercreme

  • 7 eiwitten

  • 200 gram witte basterdsuiker

  • 5 el granaatappelmelasse

  • 300 gram ongezouten roomboter, zacht en in blokjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius boven- en onderwarmte.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en vet hem in met boter of olie.
  • Klop de eieren met de suiker en citroenzest luchtig.
  • Giet, terwijl de mixer draait, rustig de zonnebloemolie bij het eiermengsel.
  • Voeg het mandarijnsap, de granaatappelmelasse en een snuf zout toe.
  • Zeef vervolgens de bloem, het bakpoeder en baking soda en voeg dat toe aan het eiermengsel. Mix het er rustig doorheen.
  • Schep het beslag in de springvorm en bak in 45 – 55 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake echt gaar is.
  • Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Ga dan verder met de swiss meringue buttercreme.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur. Breng aan de kook.
  • Doe de eiwitten en basterdsuiker in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen. Let op, de bodem van de kom mag het water niet raken.
  • Laat het water heel zachtjes pruttelen en zet de kom op de pan. Roer constant met een spatel zodat de suiker oplost en het eiwit niet gaat stollen.
  • Verwarm het mengsel tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
  • Doe de eiwitten in de kom van de standmixer klop dit met een garde tot stijve pieken.
  • Voeg, terwijl de mixer draait 1 voor 1 de eetlepels granaatappelmelasse toe.
  • Vervang de garde voor de bisschopshaak en zet de mixer op de laagste stand.
  • Voeg dan nu klontje voor klontje de boter toe en wacht met toevoegen van boter tot het helemaal is opgenomen.
  • Let op: de creme gaat misschien schiften. Geen paniek, dit gaat vanzelf weg door langer te mixen.
  • Als alle boter in de creme zit, zet je de mixer op de hoogste stand en klop je de swiss meringue buttercreme nog 8 minuten door tot een heerlijke luchtige massa.
  • Doe de swiss meringue buttercreme in een spuitzak.
smeuïge granaatappelcake

Dit recept voor smeuïge granaatappelcake makkelijk bewaren op Pinterest

smeuïge granaatappelcake

Nog meer feestelijk bakken

2 reacties

  1. Ik ben heel benieuwd naar dit recept met granaatappelmelasse door de cake. Het is maar goed dat ik niet bij je in de buurt woon want ik zou mezelf regelmatig uitnodigen rond koffietijd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.