appel speculaas kruimeltaart

Appel speculaas kruimeltaart

Het heeft even geduurd maar hier is dan eindelijk weer een nieuw recept en wat voor één!! Deze appel speculaas kruimeltaart met kruidnoten is echt een topper! Alle onderdelen zijn van tevoren te maken zodat je hem op de dag zelf alleen nog maar hoeft samen te stellen en af te bakken. En hij is ideaal om nog een laatste restje kruidnootjes te verwerken. Ik hoop dat jij ook een hele gezellige pakjesavond hebt gevierd met vrienden en / of familie. Mijn zoons geloven allebei nog in de Sint en dat is toch wel het leukste. Zelf heb ik er wel minder mee maar ik ben op 6 december jarig dus dat is als kind niet heel leuk. Ach, met deze taart had ik wel gelijk een toptaart voor mijn verjaardag.

appel speculaas kruimeltaart

Leftover kruidnoten voor een heerlijke appel speculaas kruimeltaart

Ik heb het recept bedacht omdat ik graag iets wilde doen met speculaaskruiden en kruidnoten. Nu wordt het altijd enorm gewaardeerd als er appeltaart is op mijn verjaardag dus die keuze was snel gemaakt en appel en speculaas zijn nou eenmaal een topcombi! Ik hou enorm van appeltaart maar vind het wel vaak een werk dus een kruimeltaart is dan echt een uitkomst. De keukenmachine doet namelijk het werk! De kruidnoten zorgen voor extra crunch en hebben we niet allemaal nog wat strooigoed liggen na de Sinterklaasperiode? Laat ze trouwens gerust weg als je ze niet meer hebt, dan heb je ook gewoon een heerlijke crumble! Of vervang de kruidnoten door speculaasjes. Ik hoop dat je ook zo gaat genieten van deze taart als dat ik heb gedaan!

appel speculaas kruimeltaart

De juiste springvorm

Voor dit recept gebruik ik een springvorm van 24 cm. Als je een normale hoogte springvorm gebruikt, kun je de zijkant met iets hoger bakpapier bekleden als steun. Een springvorm koop je o.a. hier. Het is belangrijk de juiste maat te gebruiken omdat de oventijd daarop is afgesteld..

Appel speculaas kruimeltaart

Recipe by Debbie
Aantal personen

12

servings
Bereidingstijd

45

minutes
Oventijd

1

hour 

5

minutes

Extra nodig: bakpapier en een springvorm van 24 cm

Ingrediënten

  • Vulling

  • 1 kg Elstar appels, geschild en in stukjes

  • 150 g rozijnen, 30 min in warm water geweld

  • 100 g suiker

  • 2 el koek- en speculaaskruiden

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Deeg

  • 400 g bloem

  • 1/2 ei

  • 2 tl bakpoeder

  • 200 g roomboter

  • 200 g witte basterdsuiker

  • rasp van 1 sinaasappel

  • 1 tl koek- en speculaaskruiden

  • snuf zout

  • 2 el ijswater

  • Kruimellaag

  • 50 g amandelschaafsel

  • 120 g bloem

  • 100 g roomboter, koud

  • 100 g kruidnoten

  • Extra

  • Paneermeel

  • bloem om te bestuiven

  • roomboter om in te vetten

Bereidingswijze

  • Schep de stukjes appel met de rozijnen, suiker, koek-en speculaaskruiden en vanillesuiker om in een kom en zet weg tot gebruik.
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water in de kom van de foodprocessor en druk op de pulse knop tot het goed gemengd is en bij elkaar komt. Dit kan ook gewoon met de hand. Kneed niet te lang want dan wordt het deeg erg warm.
  • Voeg het ijswater toe, druk nog een paar keer op de pulse knop en wanneer je een mooi deeg hebt, verpak je het in vershoudfolie en laat je het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
  • Voor de kruimellaag doe je ook alles in de kom van de foodprocessor en pulseer kort tot je grove kruimels hebt of maak met je vingers een kruimelig deeg. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 1/2 cm en snijd er een cirkel ter grootte van de springvorm uit. Leg deze op de bodem van de vorm.
  • Rol het overige deeg uit tot een lange lap en snijd hier de zijkanten uit. Mijn zijkanten zijn ongeveer 7 cm hoog. Bekleed hier de zijkant van de springvorm mee en druk goed aan zodat er geen kier ontstaat tussen bodem en zijkanten.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel en schep de vulling erop. Let op dat je zo min mogelijk vocht in de taart schept en druk de vulling goed aan.
  • Verdeel de kruimellaag erover en bak de taart in 65 – 80 minuten goudbruin en gaar. Houd de bovenkant goed in de gaten en dek af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm en serveer desgewenst met slagroom.

Tips

  • Ik start altijd met de appeltaartvulling. Dan kunnen de smaken goed intrekken en zakt het vocht wat naar onder.
  • Je houdt wat appeltaartdeeg over. Maak er lekker koekjes van of een minitaartje!
appel speculaas kruimeltaart

Ook zo gek op bakken met appel?

Haal je hart dan maar op aan deze heerlijke recepten met appel die op mijn blog staan!

Bewaar het recept makkelijk op Pinterest met deze foto

appel speculaas kruimeltaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.