appel vijgencake

Appel vijgencake

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Hoe lekker het ook was wat ik al heb gebakken, er zijn teveel dingen die je kunt maken zodat ik eigenlijk altijd weer wat nieuws maak. Het is gewoon te leuk en veelzijdig. Met appel kun je ook alle kanten op. Het is een heerlijke smaakmaker en combineert hartstikke goed met verschillende ingrediënten zoals gedroogde vijgen. Deze cake is daardoor weer net even anders dan anders ook door de kardemom. Door de cream cheese frosting ziet hij er erg royaal uit!

appel vijgencake

Ingrediënten en bereidingswijze appel vijgencake

  • 2 appels
  • 200 gram suiker + 1 eetlepel
  • 2 theelepels kaneel
  • 250 gram roomboter
  • 1 snuf zout
  • 5 eieren
  • 175 gram bloem (of 350 gram, laat dan de volkorenbloem weg)
  • 175 gram volkorenbloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 5 gedroogde vijgen
  • 150 ml melk
  • extra: boter om de vorm in te vetten, bakpapier
appel vijgencake

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius.
  2. Schil de appels, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes.
  3. Meng de stukjes appel met 1 eetlepel suiker en de kaneel.
  4. Klop de boter met de resterende suiker en zout luchtig.
  5. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot het is opgenomen. Schraap eventueel de zijkanten van de kom schoon.
  6. Roer bloem, kardemom en bakpoeder door elkaar.
  7. Mix afwisselend de melk en het bloemmengsel erdoor.
  8. Vet een grote cakevorm, tulband of ronde vorm in en schep het beslag erin.
  9. Bak de cake in 60-70 gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  10. Laat afkoelen op een rooster.
appel vijgencake

Cream cheese frosting

  • 225 gram roomkaas (koud)
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • 375 ml slagroom (koud)
  • extra: nougatine
  1. Mix de roomkaas los.
  2. Doe vervolgens de suiker, zout en vanille erbij en mix door elkaar.
  3. Schraap het met een spatel van de zijkanten van de kom en zet de mixer weer aan.
  4. Voeg beetje bij beetje de ongeslagen slagroom erbij en blijf kloppen tot het stijve pieken vormt.
  5. Doe dan het in een spuitzak met kartelmondje of spatel het zo op de cake.
  6. Garneer de appel vijgencake tenslotte met wat nougatine en bewaar in de koelkast.
appel vijgencake

Nog meer bakken met appel?

Ga jij deze appel vijgencake maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.