Pizza met bramen en ricotta

Pizza met bramen en ricotta

IMG_0175Sinds kort zijn wij de trotse eigenaren van een echte houtoven in onze tuin. We hebben er lang over nagedacht want het is niet zomaar een aankoop en we wilden er dus wel zeker van zijn dat we er goed gebruik van gaan maken. Want naast pizza kun je er natuurlijk veel meer mee! 

IMG_0048Zo hebben we er al een paar keer brood in gebakken en die geur als het brood eruit komt, echt, je zou er zo je tanden in zetten. Heerlijk! Ook heb ik er aubergines in gepoft voor dit recept en in gebarbecued. Er zit namelijk ook nog een heel bbq rooster bij! Ik wil er nog veel meer in gaan bereiden zoals taart, lasagne, paëlla enzovoort maar helaas is er tot nu toe nog geen sprake van een mooie nazomer en regent het vaak in het weekend. Hopelijk wordt oktober nog een beetje mooi.

In ieder geval komen de pizza’s er verrukkelijk uit! Het is nog wel echt even oefenen. Qua temperatuur gaat het goed maar we doen het wel echt altijd samen omdat de een het vuur goed aan houdt en de ander de pizza’s belegt en zorgt dat ze in de oven kunnen. Tot nu toe bakken we elke keer maar 1 pizza tegelijk maar er passen er 4 in dus de volgende keer gaan we er meer tegelijk beleggen. Even kijken of het dan ook nog lukt om ze op de schep te krijgen, het deeg gaat best snel plakken en dan krijg je een gatenpizza zodra je hem in de oven schept.

IMG_0171

Voor de bodem van de pizza gebruik ik nu het recept uit de Pizzabijbel. Ik kreeg dit boek van mijn man toen we net de oven hadden gekocht en ik gebruik meestal de versie met een korte rijstijd. Ik ga nog andere versies uitproberen om uiteindelijk tot de lekkerste bodem te komen maar eerst deel ik deze in het kader van Cookbook Friday met jullie. Het rijzen duurt zo’n 4 uur dus begin op tijd. Deze pizza met bramen en ricotta is weer eens wat anders, je zou hem zelfs als dessert kunnen serveren omdat hij niet uitgesproken hartig is. Gebruik gerust diepvriesbramen voor de saus omdat deze toch geprakt worden. Als je er nog wat extra bramen op wilt dan kun je gaan voor verse omdat dit er mooier uit ziet.

IMG_0176

Voor 4 pizza’s

  • 500 gram bloem type 00
  • 270 gram koud water
  • 10 gram zout
  • 10 gram olijfolie
  • 5 gram gist
  • Semolina (tarwegriesmeel) om te bestrooien
  • 250 gram bramen, geprakt + extra voor serveren
  • 250 gram ricotta
  • een stuk pecorino
  • verse basilicum
  • peper en zout
  1. Start ruim van tevoren met het deeg. Dit deeg heeft zo’n 4 uur rijstijd nodig.
  2. Doe het water in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneed.
  3. Voeg het zout toe en laat het oplossen. Als je roert, gaat dit sneller.
  4. Doe de bloem en gist erbij. Gebruik een grote vork of pollepel om alles te mengen. Als je de keukenmachine gebruikt dan kneed je het deeg 7 minuten.
  5. Kneed het met de hand door het deeg met je handpalm van je af te duwen terwijl je in het deeg duwt. Draai je deeg vaak zodat je niet alleen maar in dezelfde richting kneedt.
  6. Voeg na 1 minuut kneden de olie toe, dat doe je in 3 x dus niet alles er in een keer bij.
  7. Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het is niet nodig dat het volledig glad is maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  8. Laat het deeg 10 minuten rusten.
  9. Verdeel het deeg in vier stukken. Die stukken moet je opbollen. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt.
  10. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog. Hier vind je een duidelijk instructiefilmpje.
  11. Laat het deeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat 4 uur rijzen. Dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
  12. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius. Het beste resultaat in een gewone oven krijg je met een pizzasteen. Die moet je wel, afhankelijk van de dikte, een tijd voorverwarmen. Als je ook een houtoven hebt, zorg dan dat de temperatuur rond de 350 graden Celsius ligt.
  13. Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.
  14. Beleg de pizza globaal met wat bramenpuree.
  15. Schep hiertussen wat hoopjes ricotta en rasp er wat pecorino over.
  16. Bestrooi met peper en zout en bak de pizza in de oven in 7 tot 12 minuten gaar en in de houtoven in maximaal 3 minuten.
  17. Beleg de pizza met extra bramen en basilicum en serveer direct.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.