Gepofte aubergine met tonijn

IMG_0188

Ik eet eigenlijk best vaak aubergines, bijna wekelijks zelfs. Dus toen ik hoorde dat maar 20 % van de Nederlanders ze weleens eet, was ik wel verbaasd. Misschien is het niet bij iedereen bekend wat je ermee kunt ofzo, ik weet het niet. Ik weet wel dat ik het een ontzettend veelzijdige groente vindt. Qua smaak niet zo ontzettend uitgesproken maar daarom toepasbaar in de meest uiteenlopende gerechten. Er staan al behoorlijk wat aubergine recepten op mijn blog zoals: Risoni met aubergine en fetagnocchi met aubergine en saucijsjesCaponata en Aubergine parmigiana. Allemaal heerlijke gerechten met deze gezonde paarse groente! 

Ik ben er in ieder geval nog lang niet op uitgekeken. Als ik  niet weet wat ik moet eten, maak ik lekker een pasta met aubergine en tomaat bijvoorbeeld. En wat denk je van gefrituurde plakken aubergine als hapje? Superlekker! Je moet aubergine wel goed garen. Als je dat niet doet, is hij taai en niet lekker van smaak. Geef het dus wat tijd en dan kun je gaan genieten.

Voor dit gerecht heb ik de aubergines gepoft in onze houtoven. Die hebben wij sinds een paar maanden en behalve pizza kun je er nog veel meer in bereiden. Ik heb, toen de temperatuur gezakt was naar 180 graden, de aubergines in de oven gezet en ze ’s ochtends er pas weer uitgehaald. Zo lang hoeven ze natuurlijk niet in de oven maar de temperatuur in onze oven daalt vrij snel en eerlijk gezegd was ik ze ook vergeten hahaha. Maar je kunt ze prima poffen in de normale oven.

IMG_0194

Voor 4 personen

  • 4 aubergines
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 gram ricotta
  • 1/2 citroen
  • een paar takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
  • 15 groene olijven zonder pit
  • een blikje tonijn op olie
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Was de aubergines en snijd ze doormidden maar laat de bovenkant aan elkaar zitten.
  3. Leg ze in een ovenschaal, duw de helften iets uit elkaar, bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
  4. Pof ze in ongeveer een uur gaar in de oven. Of in de houtoven of op de barbecue.
  5. Roer de ricotta los met het sap van een halve citroen, peper en zout en de fijngehakte oregano.
  6. Hak de olijven grof en roer ze erdoor.
  7. Laat de tonijn uitlekken.
  8. Schep een flinke lepel van het ricottamengsel op de aubergine en verdeel er wat tonijn over.
  9. Breng op smaak met wat zout en peper.
  10. Lepel het vruchtvlees van de aubergine eruit. De schil eet je niet op want die wordt vrij hard in de oven. Eet smakelijk!

 

Advertenties

6 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Wim schreef:

    Hier hou ik van:-) Heerlijk! Ben dit recept niet eerder tegengekomen.
    Moet nog naar AH en ga het vandaag nog maken..

    Liked by 1 persoon

    1. Ik heb hier ook echt van genoten, simpel maar zo lekker van smaak! Eet smakelijk alvast Wim!

      Like

      1. Wim schreef:

        Aubergine, tonijn en olijven alledrie favorieten van mij!
        Groene salade en ’n ciabatta erbij, perfect toch.
        Ik laat het je weten…

        Liked by 1 persoon

  2. Wim schreef:

    Ontzettend lekker! Echt comfort food. Dit is nu al ’n klassieker voor ons:-)

    Liked by 1 persoon

    1. super om te horen!! dankjewel!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s