Parmezaanse kaastaartjes

Parmezaanse kaastaartjes

Feestelijk genieten met Parmezaanse kaastaartjes

Met deze Parmezaanse kaastaartjes gooi jij deze feestdagen hoge ogen! Ze zien er niet alleen heel leuk uit, ze zijn ook nog eens overheerlijk! Ik deel graag het recept met je.

Parmezaanse kaastaartjes

Kleine taartjes: hartig en zoet

Het recept voor Parmezaanse kaastaartjes komt uit het nieuwste boek van Petit Gâteau van Meike Schalings: Kerst à la Petit Gâteau. Het is alweer haar 5e boek en ik ben echt dol op kleine taartjes. Op uitnodiging heb ik eens een workshop in Amsterdam mogen volgen en dat was geweldig! Van zoet tot hartig, ze zijn allemaal heerlijk. Dit keer is het koken én bakken in kerstsferen. Met heerlijke recepten voor elk moment van de dag: van le brunch tot en met le dessert.

Parmezaanse kaastaartjes

Auteur: Meike Schaling / Petit gâteau
ISBN: 9789043930932
Prijs: €20,99
Verschijningsdatum: 17-10-2023

Credits:
Fotografie: Renée Frinking
Styling: Nicole de Werk

Parmezaanse kaastaartjes voor het ontbijt, brunch, borrel of diner

Mijn oog viel direct op deze Parmezaanse kaastaartjes. Ik bedoel: hartige taartjes met kaas erin, dat is gewoon verwennerij! Het ziet er bovendien schattig uit en je kunt ze op vele momenten van de dag serveren. Bij een uitgebreid ontbijt of brunch, als hapje tussendoor of als voorgerecht. Dat maakt ze heel veelzijdig! Met de topping kun je variëren. Ik koos nu voor uitgebakken ontbijtspek, maar je kunt ook verschillende maken. Wat denk je van gerookte zalm, zalmeitjes, truffel of iets anders lekkers.

Parmezaanse kaastaartjes
Parmezaanse kaastaartjes

Tips om de lekkerste taartjes te bakken

Het beste resultaat krijg je door het deeg goed te koelen. Dan komt het taartje het mooist uit de vorm. Komt de bodem nu toch iets omhoog tijdens het bakken? Druk deze dan naar beneden met de onderkant van een smal glas. Ik vind persoonlijk het zoete van de poedersuiker in het deeg niet zo lekker, dat zou ik volgende keer achterwege laten. Ook is de hoeveelheid van de vulling van het oorspronkelijke recept zoveel, dat je meer dan 3 kwart overhoudt. Ik heb het daarom aangepast naar een kleinere hoeveelheid.

Parmezaanse kaastaartjes

Bereidingstijd 1 uur
koeltijd 2 uur
Porties 10 stuks

Equipment

  • Extra nodig: 10 bakringen van 6 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 180 g roomboter op kamertemperatuur
  • 35 g poedersuiker
  • 35 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 g zout
  • 135 g tarwebloem
  • 70 g maisbloem

Vulling

  • 3 biologische eieren
  • 75 g roomkaas bijv. Philadelphia
  • 75 g mascarpone
  • versgemalen peper
  • kruidenzout
  • paprikapoeder kerrie, verse bieslook
  • Topping: uitgebakken ontbijtspek of iets anders naar keuze: gerookte zalm ham, zongedroogde tomaatjes, garnalen, truffel….

Instructies

  • Klop de roomboter met de poedersuiker romig.
  • Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en zout toe.
  • Meng de tarwe- en maïsbloem erdoor en kneed tot een samenhangende deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat ten minste 1 uur in de koelkast rusten.
  • Kook ondertussen de eieren. Laat de eieren afkoelen, pel ze en doe ze in een blender. Mix tot een gladde pasta.
  • Meng de roomkaas en mascarpone erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en zout of andere specerijen en kruiden naar wens.
  • Bewaar de vulling in de koelkast.
  • Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dik. Steek rondjes uit van 8 cm als je ringetjes van 6 cm gebruikt. Leg de rondjes 30 minuten afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
  • Vet de bakringen in en leg de deegrondjes er voorzichtig in. Druk aan, prik gaatjes in de bodem en leg ze weer 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 160 °C en bak de taartjes circa 20 minuten in de oven of tot ze goudgeel en gaar zijn.
  • Vul de taartjes als ze zijn afgekoeld met een beetje vulling en beleg naar wens met een topping.

Feestelijke voorgerechten

Of je nu een enkel voorgerecht serveert of het kerstdiner uit meerdere kleine gerechtjes laat bestaan, ik heb een aantal van mijn favorieten voor je geselecteerd. Laat je vooral inspireren!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.