Orecchiette met bloemkool en pangrattato

Orecchiette met bloemkool en pangrattato
IMG_7795.jpg

Orecchiette zijn mijn favoriete pasta. De naam betekent ‘oortjes’ in het Italiaans en ze worden zo genoemd vanwege hun vorm. Deze pastasoort komt uit Zuid Italië: Puglia in de hak van de laars. Op de blog van het Belgisch-Italiaanse stel Pauline en Pasqualino van blog Da Noi vind je het recept om die lekkere orecchiette zelf te maken! Traditioneel eet je orecchiette met cime di rapa, een kruising tussen raapstelen en broccoli. Cime di rapa zijn in Nederland heel moeilijk te krijgen dus normaal maak ik dit gerecht met broccoli maar ik wilde er nu eens een variant op maken. En dus maakte ik deze orecchiette met bloemkool en pangrattato .

Pangrattato

Omdat bloemkool een wat mildere smaak heeft dan broccoli, maakte ik er pangrattato bij: pittig broodkruim. Het wordt ook wel de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. Arme mensen hadden geen geld voor de echte Parmigiano maar door de pangrattato maak je er toch iets bijzonders van!

IMG_7793.jpg

orecchiette met bloemkool en pangrattato

Voor 4

personen

Bereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

20 minuten

Niveau

gemiddeld

ingrediënten

  • 400 gram orecchiette
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 blikje ansjovis
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde chilies
  • peper en zout
  • 4 sneetjes oud brood
  • Extra: Parmezaanse kaas

bereidingswijze orecchiette met bloemkool en pangrattato

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes, pel 2 teentjes knoflook en hak fijn.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en doe de ansjovis erbij. Laat zachtjes smelten.
  • Doe de chilies en knoflook erbij en bak kort mee.
  • Doe de helft van de bloemkool erbij met een scheutje water en laat afgedekt zachtjes 10 -15 minuten smoren. Kijk elke keer of er wellicht nog wat kookvocht bij moet (dit kun je gewoon uit de pastapan halen)
  • Breng ondertussen een grote pan gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en voeg na 5 minuten de andere helft van de bloemkool toe.
  • Maak ondertussen de pangrattato.
  • Maal het broodkruim grof in de keukenmachine. Als je brood nog niet oud genoeg is, kun je het even roosteren.
  • Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg het broodkruim, 1 geperst teentje knoflook en peper en zout toe.
  • Bak dit al roerend krokant en goudbruin. Zet apart.
  • Giet de pasta en bloemkool af en doe dit bij de gesmoorde bloemkool.
  • Breng het op smaak met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
  • Serveer direct met de pangrattato en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Ben je gek op bloemkool? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere bloemkoolrecepten:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.