Hotspot: Lab-44 in Zaandam

Hotspot: Lab-44 in Zaandam

IMG_8631

Vorige week is de nieuwste hotspot voor makers en eters officieel geopend en ik was erbij. Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam bevindt zich in een fantastisch oud pand aan het water en wordt nu al de nieuwe hangout en drink- en eetspot van buurtbewoners genoemd. En hoewel het in Zaandam ligt, is het slechts een boottochtje verwijderd van Amsterdam CS. Ideaal dus voor een dagje weg. Vanaf eind mei gaat er een pontje varen dat je binnen 20 minuten vanaf Amsterdam CS voor de deur van Lab-44 afzet en nu al kun je dag en nacht vanaf Sloterdijk binnen 5 minuten overvaren met de Hembrugpont.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze hotspot, er zijn er immers al zoveel. De locatie is wel echt heel apart. Het gebied was heel lang niet toegankelijk voor publiek. In het oude laboratorium dat stamt uit 1918 werd eerst munitie gemaakt en later werden hier chemische wapens, zoals mosterdgas, ontwikkeld. Een aantal jaren terug, toen het pand op instorten stond is Stadsherstel Amsterdam begonnen met de restauratie. Paul Riteco, eigenaar van brouwerij Hoop in Zaandijk en restaurant Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam, zag een unieke kans en nam het initiatief om Lab-44 te starten. Nu vind je in Lab-44 een combi van een restaurant, een mini bierbrouwerij, een productieruimte van Zaanse Sambal, het Paplab en vergaderplekken.

IMG_8676

Al deze bedrijfjes maken lokale producten. Zo is de Zaanse Sambal simpelweg ontstaan door wat uitproberen tijdens het koken en al snel werd er gedacht: wel Zaanse mosterd dus waarom ook geen Zaanse sambal. Ze hebben 3 verschillende smaken waarvan de Zaanse sambal cacao-zeezout er wel echt uitsprong. Heel erg lekker van smaak, heerlijk bij een stukje manchego kaas of coburger ham. In het Paplab wordt gewerkt aan nieuwe rijstepapgerechten om te laten zien dat dat echt geen ouderwets toetje hoeft te zijn. In de mini bierbrouwerij van Hoop worden speciale bieren gebrouwen en je kunt er ook terecht voor een proeverij. In het restaurant eet je allerlei lekkers, onder andere heerlijke pizza’s uit de steenoven.

Wat ik vooral erg leuk vond om te merken is dat iedereen er vol enthousiasme staat. Het zijn kleine bedrijfjes met bijzondere producten. Daarnaast is het een fantastisch gebouw met mooie uitstraling. Dat je er met een pontje heen vaart, geeft gelijk een extra accent aan je dagje uit. Zo ben je even helemaal uit de drukte. Je kinderen kunnen lekker rondrennen en zelf geniet je van al het lekkers dat ze hebben! Dus ben je eens in de buurt, ga eens een kijkje nemen, het is zeker de moeite waard!

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.