Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

zalm met bloemkoolpuree

Vandaag stuurde mijn man me een whatsapp bericht met de vraag: ‘hebben we nog een lekkere wijn?’. Nou hebben we altijd nog wel een paar goede flessen wijn liggen (uit de hand gelopen hobby) maar daar hoort natuurlijk wel een passend gerecht bij. Ik had al het idee om zalm te eten en ik had nog bloemkool dus ik was snel klaar qua keuze voor ingrediënten. Maar wat zou ik ermee doen? Ik rooster de bloemkool vaak in de oven want ik vind dat het dan een lekkere bite houdt en ook iets zoets dus dat was ik sowieso al van plan. Ik wilde ook iets anders doen met de bloemkool dus dat werd bloemkoolpuree. Ik gaf er nog een extra touch aan met gebakken kappertjes. Dat zilte geeft het gerecht nog even een extra boost. We hebben echt gesmuld en ik bedacht me dat dit ook eigenlijk best al wel een kerstwaardig gerechtje is. Oh ja, ik at er ook nog sperzieboontjes bij die ik nog overhad van gisteren en nu even kort bakte in de roomboter. Zalig!

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 240 ml melk
  • 240 ml slagroom
  • 75 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gram instant aardappelpuree
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje rucola
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 zalmfilets met huid
  1. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes. Houd 350 gram apart en leg de rest op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en rooster in 20 à 25 gaar.
  3. Doe voor de beurre noisette 50 gram roomboter in een pan en laat al roerend op middelhoog vuur smelten. Blijf roeren tot de boter een goudbruine kleur krijgt. Giet hem dan in een kommetje en zet apart.
  4. Bak de kappertjes een paar minuten in de pan van de beurre noisette. Zet apart.
  5. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op de huid rustig gaar. Breng op smaak met zout.
  6. Kook 350 gram bloemkool gaar in  de melk en room.
  7. Voeg nog 100 gram van de geroosterde bloemkool toe, een teentje geperste knoflook, een klontje boter en de aardappelpuree en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Schep wat bloemkoolpuree op een bord, strooi er wat kappertjes over en wat van de geroosterde bloemkool. Leg de zalm erbij en maak het af met wat rucola.

zalm met bloemkoolpuree

Advertenties

5 Comments Voeg uw reactie toe

  1. nicoleterheide schreef:

    Het ziet er heerlijk uit en lijkt me erg lekker 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Marja schreef:

    Ik heb niet echt veel recepten van bloemkool – koken in melk en slagroom had ik nog nooit gedaan – dus vandaag gelijk dit recept ook maar gemaakt. Écht super lekker !!!! Dankjewel weer

    Liked by 1 persoon

  3. Wat leuk Marja! Ik vind dit ook echt zo’n lekker recept, heel feestelijk ook 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s