Olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen
Ik ben fan van bakken met olijfolie! Het geeft een heerlijke smaak en een smeuïge structuur. Natuurlijk gebruik ik geen sterk smakende grassige olijfolie, die komt beter tot zijn recht in een salade bijvoorbeeld, maar met een milde olijfolie bak je dus de heerlijkste caken zoals deze olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen. Ik heb het geluk dat ik een paar vijgenbomen in de tuin heb staan dus vijgen in overvloed en ze rijpen nog lang na. In november kon ik nog plukken!
Gelukkig kun je zo rond de feestdagen ook mooie rijpe vijgen kopen en anders kun je voor de saus ook gedroogde vijgen gebruiken. Voeg dan eventueel een klein scheutje water toe. Zo heb je een origineel en heerlijk kerstrecept!
Inhoudsopgave
Ingrediënten en bereidingswijze olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen
Olijfoliecake
- 225 ml milde olijfolie
- 85 gram ricotta
- 260 gram bloem
- 5 eieren
- 175 gram suiker
- 75 gram lavendelhoning
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- zest van 1 citroen
- snuf zout
Mascarponefrosting
- 125 gram roomkaas
- 300 gram slagroom
- 250 gram mascarpone
- 30 gram lavendelhoning
- 100 gram suiker
Vijgensaus en decoratie
- 500 g vijgen (250 gram voor de saus en 250 ter decoratie)
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el lavendelhoning
- 1/2 el suiker
- sap van 1/2 citroen
- 1 tl vanille extract
- 1/2 el boter
- extra: 20 gram amandelschaafsel
Aan de slag
- Start met de olijfoliecake. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier en vet deze in met olijfolie.
- Doe dan de suiker, honing, zest van de citroen en eieren in de kom van de mixer en klop het een paar minuten goed door elkaar.
- Voeg dan de olijfolie toe gevolgd door de ricotta en mix het door het eimengsel.
- Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda en het zout en voeg dit toe aan het eimengsel. Klop het rustig door tot het net gemengd is.
- Schep het beslag in de vorm en bak de cake 45 – 60 minuten tot een satéprikker er schoon uitkomt.
- Maak ondertussen de vijgensaus. Doe 250 gram vijgen met de balsamicoazijn, lavendelhoning, suiker, sap van een citroen, vanille extract en boter in een steelpan en breng aan de kook.
- Pureer de saus met een staafmixer en zet apart.
- Klop de roomkaas met de mascarpone, lavendelhoning en suiker los en klop vervolgens de slagroom erdoorheen tot je een stevige frosting hebt.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
- Snijd de cake horizontaal doormidden met een gekarteld mes en verdeel wat van de saus over de onderste helft.
- Schep de helft van de frosting erop en leg voorzichtig de bovenkant van de cake erop.
- Bedek de bovenkant van de cake ook met een laag frosting. Dit kun je eventueel doen met een spuitzak met stervormig spuitmondje als je dat leuk vindt.
- Decoreer de cake met verse vijgen en amandelschaafsel.
Nog meer bakken met olijfolie?
- Wortel-sultana muffins
- Maanzaadcake met olijfolie
- Rozemarijn zoutjes
- Kaas knoflookbroodjes
- Polenta citroencake met pistachenoten
Ga jij deze olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.
2 gedachten over “Olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen”
Geef een reactie
Die verse vijgen er ook op, heerlijk!
Heerlijk vind ik verse vijgen!!