maanzaadcake met olijfolie

Maanzaadcake met olijfolie

maanzaadcake met olijfolie Cake met olijfolie

Hè, cake met olijfolie? Misschien vraag je je dit af maar ik kan je vertellen: dat is echt heerlijk! Ik maakte een maanzaadcake met een vleugje citroen en een superlekkere creamcheese frosting. Uiteraard moet je geen hele sterke extra virgin olijfolie voor dit recept gebruiken want dat gaat teveel overheersen. Maar een lichte, fruitige olie is perfect in dit recept. Ik kwam pas in contact met Michiel Drijver van Flor y Sabor. Via Flor y Sabor kun je een olijfboom adopteren en zo eerlijke olijfboeren steunen in Spanje. En die extra virgin olijfolie van Spaanse olijfboeren is dus ook heel geschikt om mee te bakken! Bovendien is de olie heerlijk over salades en in andere gerechten. Naast deze lekkere cake dip ik graag een stuk vers brood in de olijfolie met wat grof zeezout, superlekker! 

Het verhaal van Flor y Sabor

Ik schreef het al kort hierboven: bij Flor y Sabor kun je een olijfboom adopteren. Maar hoe werkt dat nou precies en wat houdt het in? Flor y Sabor zet zich in om kleine eerlijke olijfboeren te steunen. Echte liefhebbers van olijfolie die het steeds zwaarder krijgen omdat grote supermarkten olijfgaarden en / of oogsten op willen kopen. De grote ketens mengen vervolgens de pure olijfolie met minder kwalitatief goede olie of met andere soorten om de olie zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Op deze manier verdwijnen de kleine producenten en dus ook de heerlijke pure olijfolie. Met een adoptie steun je een olijfboer, worden de olijfbomen goed onderhouden en blijven de olijfgaarden behouden. 

maanzaadcake met olijfolie

Eigen olijfboom

Het verhaal spreekt mij erg aan. Ik ben me de laatste jaren steeds meer bewust geworden van de voedselketen en welke invloed wij daar zelf op hebben. Je ziet natuurlijk de tendens al bij het eten van minder vlees. Ieder product dat wij gebruiken, heeft weer invloed op de wereld en de toekomst. Ik vind het belangrijk om daar ook mijn steentje aan bij te dragen en als ik ook maar een klein beetje kan veranderen dan is dat het toch waard. Bovendien is dit natuurlijk een hele leuke manier! Je adopteert een olijfboom, krijgt ieder jaar 4 liter ecologische extra virgin olijfolie van de 1e pers en mocht je in Spanje zijn, je krijgt ook nog eens de coördinaten van je olijfboom zodat je die kunt bezoeken! 

Recept maanzaadcake

Cake

  • 240 ml olijfolie van goede kwaliteit met een zachte fruitige smaak
  • 85 gram yoghurt
  • 250 gram bloem
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • zest van 1 citroen
  • snuf zout
  • 30 gram maanzaad
  • een paar eetlepels bramenjam
  • extra: springvorm van 24 cm en boter om in te vetten

Cream cheese frosting

  • 250 gram mascarpone
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius boven- en onderwarmte.
  2. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet hem in met boter of olijfolie.
  3. Klop de eieren met de suiker en citroenzest luchtig. 
  4. Giet, terwijl de mixer draait, rustig de olijfolie bij het eiermengsel.
  5. Voeg de yoghurt en een snuf zout toe.
  6. Zeef vervolgens de bloem, het bakpoeder en baking soda en voeg dat toe aan het eiermengsel. Mix het er rustig doorheen.
  7. Doe tenslotte het maanzaad erbij en mix rustig tot alles is opgenomen.
  8. Schep het beslag in de springvorm en bak in 45 – 55 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake echt gaar is. 
  9. Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. 
  10. Doe voor de cream cheese frosting de mascarpone, roomkaas en slagroom met de suiker in een kom. Klop dit totdat het een stevige massa is. 
  11. Mix rustig het citroensap erdoor. Proef of je er eventueel wat extra citroensap aan toe wilt voegen.
  12. Als de taart is afgekoeld, snijd je hem horizontaal doormidden.
  13. Smeer de onderkant in met een laagje bramenjam.
  14. Verdeel wat van de cream cheese frosting over de bramenjam en leg de bovenkant van de cake erop.
  15. Doe de rest van de cream cheese frosting in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie roosjes op de bovenkant. 
  16. Bewaar de cake in de koelkast. 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.