kaas knoflookbroodjes

Kaas knoflookbroodjes

Verse broodjes

Er zijn maar weinig dingen zo lekker als vers gebakken brood. Boterhammen zijn prima en dat eet ik ook regelmatig maar van versgebakken brood kan ik echt niet afblijven. Ik bak het eigenlijk te weinig omdat het een behoorlijk tijdrovend klusje is maar soms heb ik in een bepaalde periode de smaak weer eens te pakken. Zo bakte ik pas deze heerlijke kaas knoflookbroodjes. Toen ik op de middelbare school zat, bakte ik regelmatig met een vriendin en haar moeder een kaas knoflookbrood. Volgens mij was dit mijn eerste aanraking met knoflook en het was verrukkelijk! Ik wilde thuis ook zoiets bakken en deze kaas knoflookbroodjes zijn overheerlijk! Je kunt ze bij de lunch eten of met een lekkere kom tomatensoep als diner!

kaas knoflookbroodjes

Ingrediënten en bereidingswijze kaas knoflookbroodjes

  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram semolina
  • 6 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 15 gram olijfolie
  • 300 gram water, 20 – 25 graden Celsius
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 gram geraspte kaas
  • peper
  • Provençaalse kruiden
  • extra: zonnebloemolie en roomboter
  1. Ik kneed mijn deeg altijd in de standmixer, dat vind ik het makkelijkst maar je kunt het ook met de hand kneden. Kneed dan zo’n 5 minuten langer.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de knoflook, kaas, peper en Provençaalse kruiden iin de standmixer en kneed tot een soepel deeg.
  3. Meng de knoflook met de geraspte kaas, wat peper en 2 theelepels Provençaalse kruiden.
  4. Doe dit bij het deeg in de standmixer en kneed alles door elkaar.
  5. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken.
  6. Maak een bal van het deeg en leg in een met zonnebloemolie ingevette kom.
  7. Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat in ongeveer een uur in volume verdubbelen. Dit doe je op kamertemperatuur.
  8. Je kunt controleren of het deeg goed gerezen door er met een vinger in te prikken. Als het gat blijft staan, is het goed.
  9. Leg het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw met je vingers de lucht eruit.
  10. Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol ze losjes op. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten.
  11. Bol ze dan nogmaals op.
  12. Leg de broodjes met een tussenruimte van 5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat en dek weer af met plasticfolie.
  13. Laat ze in 45 – 60 minuten rijzen tot ze bijna 2 keer zo groot zijn. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt en je de afdruk even blijft zien. Vervolgens moet het deeg weer terugveren.
  14. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius tijdens de 2e rijs.
  15. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.
  16. Besmeer de bovenkant met wat roomboter.
  17. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Dit recept is gebaseerd op de knoflookbroodjes uit het boek ‘Brood uit eigen oven’.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.