Cranberry panna cotta met bergamot en rozemarijn
Eindelijk heb ik weer eens een echt kerstrecept voor jullie! Deze cranberry panna cotta met bergamot en rozemarijn is verrukkelijk en heel bijzonder qua smaak. Echt eens iets anders om als dessert te serveren.
Inhoudsopgave
Bergamot, een bijzondere citrusvrucht
Het romige van de panna cotta met als tegenhanger de friszure accenten van bergamot en cranberry zorgt voor een feestje in je mond. Ik vond pas bergamot bij Fattoria naturale, een Italiaanse boerderij in Berkel en Rodenrijs. Je kunt er heerlijk eten én ze hebben een winkel met delicatessen. Ik kocht er verrukkelijke pecorino en truffelkaas, maar ook 2 bergamot citrusvruchten. Bergamot is rond en ruikt heel aromatisch. Het heeft veel meer diepte dan citroen en wordt vaak gebruikt in parfums. Maar je kunt er ook goed mee bakken en desserts of sap van maken. In deze cranberry panna cotta geeft hij een heerlijk smaakaccent.
Tips voor een romige panna cotta
Zelf panna cotta maken is niet moeilijk. En tegelijkertijd ook weer wel. Dat ligt vooral aan de juiste structuur. Teveel gelatine en het is veel te rubberachtig, te weinig gelatine en het is meer vla. Je wilt precies de juiste romige consistentie hebben, dan is het eten van panna cotta echt een genot. Panna cotta is eigenlijk niets meer dan gekookte room. De klassieke breng je op smaak met vanille en in dit geval maak je er een kruidige variant van die perfect past bij de donkere dagen van het jaar.
Cranberry panna cotta met bergamot en rozemarijn
Voor velen zijn cranberry’s onlosmakelijk verbonden aan de kerst. Ik vind dat ze fantastisch combineren met de smaak van rozemarijn. Dit kruid doet het zowel goed in hartige als in zoete gerechten. De bergamot is heel bijzonder en aromatisch, maar wanneer je die niet kunt vinden, kun je het vervangen door limoen. Citroen is in dit geval net iets te scherp, zeker in combinatie met de cranberry’s. Daar maak je een heerlijke gelei van die fris en zoet is en goed past bij de romige panna cotta. Fijne feestdagen!
Cranberry panna cotta met bergamot en rozemarijn
Ingrediënten
Panna cotta
- 7 blaadjes gelatine
- 500 ml slagroom
- 3 takjes rozemarijn
- 125 gram suiker
- 1/2 el bergamot zeste of limoenzest
- 150 ml bergamot sap of limoensap
Cranberry gelei
- 3 blaadjes gelatine
- 250 gram cranberries
- 100 ml water
- 125 gram suiker
- 1/2 el bergamot zeste
Instructies
- Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water.
- Breng de slagroom met de rozemarijn, suiker en zeste aan de kook. Zet het vuur uit en schenk het door een zeef bij het sap.
- Roer de gelatine erdoor tot het is opgelost en schenk het in kleine dessertglaasjes.
- Week nu de gelatine voor de cranberrygelei 10 minuten in koud water.
- Doe de cranberries met het water, de suiker en de zeste in een steelpan en breng aan de kook.
- Laat dit zachtjes 30 minuten koken, duw het door een zeef en roer de gelatine erdoor.
- Verdeel het over de panna cotta en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Inspiratie voor desserts
Vind jij ook dat een diner niet compleet is zonder dessert? Dan is deze cranberry panna cotta met bergamot en rozemarijn een aanrader! Wil je liever wat anders? Kies dan één van deze desserts: