Bagna cauda (ansjovisdip met groenten)

Bagna cauda (ansjovisdip met groenten)

IMG_0079Bagna wat? Ik kan me voorstellen dat je misschien nog nooit gehoord hebt van bagna cauda maar ik ga je nu vertellen wat het is. Het is een warme dipsaus uit Piemonte (Italië) op basis van ansjovis en knoflook en je dipt er voornamelijk (geblancheerde) groenten in. Eigenlijk een soort fondue idee. Je houdt de saus aan tafel dan ook warm op een waxinelichtje of boven een pan met een laagje heet water. Heel gezellig om zo de maaltijd te beginnen!

IMG_0071

Ik mocht als bloginsider van Francesca Kookt meedoen aan de challenge van Princes en kreeg wat blikjes ansjovis en makreel thuisgestuurd. De opdracht was om hier 2 lekkere gerechten mee te maken en te fotograferen. En dus ging ik op de Italiaanse toer met de visconserven en besloot te starten met de bagna cauda omdat ik dat echt superlekker vind! Ik blancheerde nu wat wortel, bloemkool en aspergetips voor erbij maar je kunt eigenlijk iedere knapperige groente kiezen die je lekker vindt. Ook stukjes brood zijn heerlijk om erin te dippen. En qua rauwe groenten doen komkommer, bleekselderij en paprika het heel goed. Genoeg keuze in ieder geval. En dan nu het recept:

Voor 4 personen

  • 200 gram groenten (rauw of geblancheerd), in smalle reepjes
  • 2 blikjes ansjovis
  • 3 teentjes knoflook
  • 25 gram roomboter
  • 75 ml olijfolie
  • extra: brood
  1. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur.
  2. Hak de ansjovis fijn.
  3. Doe de ansjovis en de geperste teentjes knoflook bij de boter en laat de ansjovis op laag vuur ‘smelten’.
  4. Roer de olijfolie erdoor en klop tot een egale saus.
  5. Schenk in een kommetje en houdt de saus warm boven een theelichtje.
  6. Serveer met groenten en / of brood.

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.