Alles over asperges en 40 aspergerecepten
Alles over asperges en 40 aspergerecepten, dat is heel veel maar ik wilde heel graag een mooi overzicht maken met daarin allemaal info over deze bijzondere en lekkere groente en daar natuurlijk ook allerlei recepten bij geven. Zelf heb ik al aardig wat recepten met asperges online staan en mijn collegabloggers weten er ook wel raad mee! Zij waren gelukkig bereid om hun lekkerste recepten met mij te delen en die vind je onderaan dit artikel met link naar het desbetreffende recept. Er zitten hele bijzondere bij en ik ga er zeker nog wat van proberen!
Inhoudsopgave
Wat zijn asperges?
Maar nu eerst wat meer over deze mooie groentesoort. Je hebt groene asperges en witte asperges. Het grootste verschil zit in de manier van groeien: witte asperges groeien onder de grond en groene asperges boven de grond. Witte asperges zijn van maart tot eind juni verkrijgbaar en de groene kun je het hele jaar door eten. Verschil in smaak is er ook. De witte zijn wat subtieler en zachter van smaak. De groene zijn wat steviger en combineren daardoor goed met sterkere smaken terwijl de witte het goed doen met romige en zachtere smaken. Voor beide soorten geldt: koop frisuitziende, stevige exemplaren waarvan de onderkant niet ingedroogd is en ze moeten ook geen scheuren vertonen. Je kunt ze het beste in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren.
Asperges schoonmaken en bereiden
Om te genieten van het witte goud moet je net even wat meer moeite doen dan voor de groene exemplaren. Groene asperges spoel je af en je snijdt vervolgens 2 à 3 cm van de onderkant af. Witte asperges schil je met een dunschiller en ook daar snijd je de houtachtige onderkant vanaf. Gooi de schillen en onderkantjes niet weg want daar kun je weer soep van maken. Verwerk witte asperges na het schillen zo snel mogelijk en als dat niet lukt, moet je ze besprenkelen met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Je kunt asperges koken, grillen, wokken, stomen en roosteren. Witte asperges worden vaak gekookt en groene worden wat vaker gegrild maar het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Beide soorten zijn binnen 20 minuten gaar dus dat is wel makkelijk!
Smaakcombinaties met asperges
Aan de hoeveelheid recepten kun je wel zien dat er vele combinaties mogelijk zijn qua smaken. Maar er zijn wel een aantal klassiekers. Zo combineren zalm, roomboter, ei en ham perfect met witte asperges en kom je bij groene asperges prima weg met gedroogde ham, sterkere kazen en sauzen. Ook citroen is een perfecte begeleider van beide soorten. En dan de toepassingen, heb je even? Door de pasta, als groentegerecht, in een quiche, in de soep, op een plaattaart. Ik heb zelfs een zoet gebakje gemaakt met witte asperges en dat is ook verrukkelijk! Eigenlijk zijn ze voor vele gerechten een geweldige toevoeging en gelukkig kun je nog tot eind juni van het seizoen genieten!
Mijn aspergerecepten
Ik hou van afwisseling en naast een klassieker met zalm, waarin ik ook vertel hoe je soep van de schillen maakt, en het bijzondere zoete recept staan er nog een paar hele lekkere recepten op mijn blog:
- Gestoomde citroen asperges met gerookte kip
- Asperges met tomatenpesto
- Citroenspaghetti met groene asperges
- Omeletrolletje met zalm, groene asperges en zeekraal
- Mini groene asperge quiches
- Groene aspergerisotto met raapstelenpesto
- Aspergetaart met geitenkaas
Er valt dus een hoop te vertellen over deze prachtige groene en witte stengels. Alles over asperges en 40 aspergerecepten om je vooral te inspireren de keuken in te duiken om te gaan koken. De overige recepten zijn van mijn leuke en creatieve collega foodbloggers!
Recepten met witte asperges
- roze asperges met blauwe kaassaus, biet en honingwalnoten – Anniepannie
- Coquilles met witte asperges en aardbeiensalade – Oh my dish
- Witte asperges op ‘Oosterse wijze’ – Cookies & Carrot sticks
- Asperge met fregola, doperwt en geraspte eidooier – Kris Kookt
- Pasta met asperges en spekjes – Worstenbrood & wijn
- Asperges met snelle hollandaisesaus, ham en ei – Eef kookt zo
- Aspergesoep met gerookte kip en ei – Mandyandmore
- Asperges met zalm uit de oven – Pienskeuken
- Aspergemuffins met ham en en kaas – Betty’s kitchen
- Salade met witte asperges en truffel-eiersalade – Bonapetit
- Witte asperges met bakkeljauw en roomsaus – Beaufood
- Vegetarische aspergesoep met peterselie – Lekker eten met Marlon
- Aspergesoep met room – Ellouisacooking
- Asperge tartaar – My Foodblog
Recepten met groene asperges
- Groene asperges met feta en camembert – Waymadi
- Linguine met Ganda ham en groene asperges – een lepeltje lekkers
- Mosterdsoep met gerookte zalm en groene asperges – Andrea Janssen
- Zomerse plaattaart met courgette & asperges – Knoeien met Inge
- Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en emmentaler – Kookidee
- Groene asperges met knoflookolie van de BBQ – Ongewoon Lekker
- Gevulde zoete aardappel – Maartje Maria
- Salade met groene asperges en geitenkaas – Lekker eten met Linda
- Burrata salade met groene asperges – the Baking Bucketlist
- Pasta 3 seizoenen met groene asperges paddenstoelen en artisjok – Domaine Malpas kookt
- Aspergeburger met hollandaise saus – Foodquotes
- Parelcouscous met garnaaltjes, asperges en zeekraal – Flying foodie
- Quiche met groene asperges, ricotta en serranoham – Over eten gesproken
- Spaghetti carbonara met groene asperges – Mind your feed
- Vegetarische plaattaart met asperges, doperwten en geitenkaas – Culi Sandra
- Kabeljauw-pakketje met asperges en rozemarijn – Saudalicious
- Gegrilde asperges salade – Claudia’s keuken
- Garnalen met asperges in de oven – Elsarblog
Zo, voorlopig zit je niet meer verlegen om inspiratie voor allerlei lekkere recepten met asperges! Als je dit artikel leuk vindt, deel het dan vooral op facebook, Instagram of Pinterest. Vergeet me niet te taggen op @debsbakerykitchen 😉
7 gedachten over “Alles over asperges en 40 aspergerecepten”
Geef een reactie
Wauw, dat ga ik niet redden voor 24/6 om alle recepten te maken 😉 Morgen staat er een plaattaart met asperges en donderdag de pasta van Ilona op het menu. Mooi artikel en fijne recepten Deb!!
haha, het is ook wel erg veel maar gelukkig zijn groene asperges het hele jaar door te krijgen!
Wat een heerlijk overzicht Debbie!
Thanks! Zo leuk en lekker ook al die bijdrages van mijn co-bloggers!
Wat een heerlijke blog over asperges. Ik ga deze week mijn recept fotograferen. Fingers crossed dat het gaat lukken.
Dankjewel Anouk! Natuurlijk gaat het je lukken! Ben benieuwd naar je recept.