Pruimengebak uit Bretagne
Sinds de kinderen geboren zijn, gaan we ieder jaar op vakantie naar Frankrijk. Op slechts 1 dag rijden zit je al een in een prachtig gebied en dit jaar gingen we voor de 2e keer naar Bretagne. Bretagne stond al heel lang op mijn lijstje en het is niet voor niks dat we voor de 2e keer zijn geweest. Het is er ontzettend mooi en er is veel te doen. Bovendien is het eten er heerlijk! Wat denk je van alle verse vis, schaal- en schelpdieren maar ook het gebak valt bij mij goed in de smaak. Zoals deze far breton aux pruneaux oftewel pruimengebak uit Bretagne.
Inhoudsopgave
Gebak uit Bretagne
Far Breton aux pruneaux kun je nog het beste vergelijken met een clafoutis maar dan met pruimen. En het lijkt ook wel een beetje op flan. Hoe dan ook, het is een heerlijk gebakje dat je in Bretagne bij elke bakker kunt kopen. Als je wilt, kun je de pruimen eerst wellen in de rum of calvados voor een extra kick maar zonder is het ook heerlijk. En echt enorm makkelijk! Het lijkt nog het meest op pannekoekenbeslag en staat dus letterlijk binnen 5 minuten in de oven! Er staan nog meer heerlijke recepten uit Bretagne op mijn lijstje om te bakken dus wie weet binnenkort het volgende!
Recept van een placemat
Ik ben op zoek gegaan naar een recept voor Far Breton en kwam ontzettend veel verschillende versies tegen. De hoeveelheid suiker varieert, de hoeveelheid bloem t.o.v. melk… Dit recept stond op een placemat bij een oesterkwekerij en de meneer daar wees me er specifiek nog op dus toen heb ik deze gemaakt. Tijdens de pizza avond op onze vakantie aten we hem als dessert met de eigenaren van de gite en hij werd unaniem goedgekeurd qua structuur en qua smaak. Niet te zoet en daarom ook lekker als ontbijt haha. Geniet ervan!
Pruimengebak uit Bretagne
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 80 gram suiker
- 3 eieren
- 1 liter volle melk op kamertemperatuur
- 1 snuf zout
- 500 gram gedroogde pruimen
- Optioneel: rum of calvados
- Gezouten roomboter om in te vetten en een grote ovenschaal
Instructies
- Wel de pruimen eventueel 30 minuten in een kom water en voeg 2 eetlepels rum toe of calvados.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de vorm in met de roomboter.
- Meng de bloem, suiker, eieren en een snuf zout goed door elkaar.
- Voeg al kloppend, geleidelijk de melk toe en giet het beslag in de ovenschaal.
- Verdeel de pruimen over het beslag en bak het pruimengebak 30 minuten.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden Celsius en bak de far Breton nog eens 10-15 minuten totdat de bovenkant goudbruin is.
- Laat afkoelen en snijd in stukken. Bewaar het pruimengebak afgedekt in de koelkast.
Notities
Lekker bakken met gedroogd fruit
Het fijne aan bakken met gedroogd fruit is dat je het het hele jaar door kunt doen. Er zijn altijd rozijnen, cranberries, dadels, vijgen, abrikozen en pruimen te krijgen. Makkelijk in gebruik en het geeft ontzettend veel smaak aan je baksels! Er staan dan ook genoeg recepten met gedroogd fruit op de blog. Een selectie:
- Vijgen havermoutkoekjes
- Vijgen hapjes
- Kruidkoek met cranberries en noten
- Abrikozenmousse taart
- Boterkoek met pruimen en Zwitserse room
- Mueslirepen met dadels en kokos
- Gezonde(re) bananen havermout bars
Bewaar dit recept voor pruimengebak uit Bretagne
Op Pinterest kun je makkelijk recepten bewaren door een prikbord te maken met daarop je favoriete recepten. Gebruik onderstaande foto en pin deze op je bord!
Ga jij dit recept maken? Tag mij op Instagram of facebook: debsbakerykitchen of laat een reactie achter!