Zoete aardappel knolselderij gratin met cheddar
Inhoudsopgave
Comfort food voor koude dagen: zoete aardappel knolselderij gratin met cheddar
Soms koop ik een product omdat ik direct bij het zien ervan al een receptidee in mijn hoofd krijg. Zo ook met deze zoete aardappel knolselderij gratin met cheddar. Ik zag een stuk vintage chedder liggen en wist direct dat ik daar een romige, smaakvolle gratin van wilde maken.
Wat is gratin?
De klassieke gratin wordt gemaakt van dunne schijfjes aardappel die met een roomsaus en kaas gegaard worden in de oven. Door de oven krijg je een knapperig laagje bovenop. Maar je kunt gratin natuurlijk met allerlei groenten maken. In dit geval koos ik voor zoete aardappel en knolselderij. Een combinatie van groenten die goed bij elkaar past en die door hun ietwat zoete smaak wel wat pit kunnen gebruiken. Daar komt de oude cheddar dan goed bij van pas!
Oude cheddarkaas
Denk overigens niet dat je voor dit recept van die plastic plakjes cheddar nodig hebt haha. Je hebt namelijk ook andere soorten cheddar die gerijpt zijn en dus zelfs oud. Oude cheddar of vintage cheddar heeft een sterkere smaak en is erg lekker in ovengerechten. De zoutkristallen geven deze gerijpte cheddar nog meer smaak! Je kunt vintage cheddar soms bij de supermarkten vinden, maar de kaasspeciaalzaak heeft het sowieso.
Zoete aardappel knolselderij gratin met cheddar
Equipment
- mandoline, kaasschaaf of foodprocessor
- ovenschaal
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij ongeveer 800 g
- 4 zoete aardappels ongeveer 500 g
- 200 ml room
- 3 tl grove mosterd
- 200 g vintage cheddar geraspt
- 2 teentjes knoflook geperst
- nootmuskaat
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ruime ovenschaal klaar.
- Schil de knolselderij en zoete aardappel en snijd er dunne plakken van. Doe dit met een mandoline, kaasschaaf of foodprocessor.
- Meng in een grote kom de slagroom met de grove mosterd, helft van de cheddar, knoflook, nootmuskaat en peper en zout.
- Schep de knolselderij en zoete aardappel door het slagroommengsel en verdeel het over de ovenschaal.
- Bestrooi met de andere helft van de cheddar en bak de gratin in 50 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag eventueel de laatste 10 minuten de temperatuur naar 180 graden als de gratin te donker wordt.
Gek op knolselderij en zoete aardappel
Knolselderij is heerlijk! Het is heel veelzijdig, goedkoop en je kunt er alle kanten mee op. Zo schreef ik al eens een artikel met alles over knolselderij en ik maakte er diverse recepten mee. Ook zoete aardappel staat hier geregeld op tafel. Ik geef je de lekkerste recepten: