Shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten
Er wordt hier in huis heel wat afgebakken! Ik vind bakken echt ontspannend ondanks de zooi in de keuken. Maar het blijft heerlijk om lekkere bakrecepten te creëren met een paar ingrediënten. Zoals vaak het geval is, ontstaan recepten bij mij doordat ik in mijn voorraadkast duik en combinaties ga maken met de producten die ik nog heb. Zo kwam ik nu een aangebroken zak gedroogde abrikozen tegen en daar wilde ik graag koekjes mee maken. Ook vond ik nog een half zakje pistachenoten en het idee voor deze shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten was geboren.
Inhoudsopgave
Wat is shortbread
Shortbread is een soort zandkoekje uit het Verenigd Koninkrijk en is rijk van smaak door de hoeveelheid roomboter die je gebruikt. Het is een bros koekje want je gebruikt geen ei en het leent zich perfect om er allerlei verschillende smaken aan te geven. Shortbread is naturel al heerlijk en maak je supermakkelijk, kijk maar eens bij mijn basisrecept. Je kunt er specerijen, noten, gedroogd fruit, zaden of chocolade aan toevoegen. Eigenlijk is alles wel lekker in dit geweldige koekje!
Recept voor shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten
Met dit recept voor shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten maak je heel veel mensen blij! Het is een makkelijk recept en waarschijnlijk heb je veel van de ingrediënten al in huis. Je kunt het koekjesrecept ook halveren voor een iets minder grote hoeveelheid want je maakt wel 40 koeken! Nou vind ik dat nooit een probleem want hier in huis zijn ze zo op! Voor het bakken van koekjes maak ik vaak gebruik van een bakmat in plaats van bakpapier. Makkelijk in gebruik en minder belastend voor het milieu.
Shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten
Equipment
- bakpapier
Ingrediënten
- 340 gram roomboter in stukjes
- 200 gram kristalsuiker
- 435 gram bloem
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
- 1 tl gemalen kardemom optioneel
- 150 gram gedroogde abrikozen in stukjes
- 50 gram pistachenoten gehakt
Instructies
- Kneed alle ingrediënten, behalve de abrikozen en pistachenoten, door elkaar tot een samenhangend deeg.
- Kneed er kort de abrikozen en pistachenoten erdoor en vorm hier 2 rollen van ongeveer 5 cm dik van.
- Verpak ze in vershoudfolie en laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd dit in plakken van een halve cm dik.
- Leg ze op de bakplaat en bak ze in 20 – 25 minuten tot de randjes goudbruin zijn.
- Laat de shortbread koekjes met abrikozen en pistachenoten afkoelen op een rooster.
Notities
Ook zo dol op koekjes?
Er worden hier heel wat koekjes gebakken en ik deel de recepten graag met jullie! Bekijk hier mijn favorieten: