Semifreddo met amandelen en zoute karamel
Zoute karamel is tegenwoordig helemaal ingeburgerd in Nederland en echt, ik vraag me af hoe we al die tijd zonder hebben gekund! Wat is de combinatie van zout en zoet geweldig en het maakt gerechten eigenlijk zoveel spannender. Ik maak ook graag zelf salted caramel popcorn, te lekker gewoon. Dat recept zal ik trouwens binnenkort voor jullie uitwerken 🙂 Terug naar dit recept. Ik maakte deze semifreddo met amandelen en zoute karamel al een tijd geleden en vergat gewoon helemaal om het uit te werken. Nu kwam ik ergens mijn kladbriefje tegen met een paar ingrediënten erop en dan gelukkig nog wel de titel dus aan mij de schone taak om nu van mijn eigen cryptische recept een kloppend geheel te maken zodat jullie ook kunnen gaan genieten van dit goddelijke dessert!
Inhoudsopgave
één dag van tevoren of ’s ochtends
Je begint een dag van tevoren of ’s ochtends met het recept omdat het een paar uur in de vriezer moet opstijven. Met dit recept maak je trouwens een behoorlijke hoeveelheid dus je kunt het ook over 2 cakeblikken verdelen zodat je 2 keer een dessert hebt. De semifreddo moet namelijk wel enige tijd van tevoren uit de vriezer worden gehaald om op temperatuur te komen. Had ik al wat gezegd over die amandelcrunch? Nee he? Nou, dat moet je gewoon proberen want daar kun je niet vanaf blijven. Laat nog wel wat over om door de semifreddo heen te roeren he?!
Semifreddo met amandelen en zoute karamel
Voor 10 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Koeltijd: 5 uur
ingrediënten semifreddo met amandelen en zoute karamel
Amandelkrokant
200 gram blanke amandelen200 gram suiker
water
Semifreddo
een portie banketbakkersroom (melk, ei, vanille, maizena, suiker)350 gram slagroom
100 gram suiker
Zoute karamel
300 gram suiker2 eetlepels water
250 gram slagroom, op kamertemperatuur
55 gram roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
1 eetlepel grof zeezout
extra: amandelschaafsel en cakevorm van 30 cm
bereidingswijze semifreddo met amandelen en zoute karamel
- Maak de banketbakkersroom zoals beschreven in het recept voor éclairs en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en rooster de amandelen 15 minuten op een bakplaat.
- Maak karamel door de suiker met 1,5 eetlepel water te smelten en te laten karameliseren. Je ziet dat de kleur verandert naar goudbruin.
- Voeg dan de amandelen toe, roer goed door en bak ze nog 2 minuten mee.
- Stort de amandelen op een met bakpapier bekleden bakplaat en laat afkoelen.
- Maak nu de zoute karamelsaus. Doe daarvoor de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.
- Schud de karamel af en toe maar roer niet. Wacht tot de karamel een diep goudbruine kleur heeft.
- Zet het vuur laag en roer met een garde de slagroom erdoor. Dit gaat bruisen dus let op!
- Roer vervolgens klontje voor klontje de roomboter erdoor tot het helemaal is opgenomen.
- Roer het zeezout erdoor en laat afkoelen.
- Klop voor de semifreddo de slagroom met de suiker stijf en spatel de banketbakkersroom erdoor.
- Spatel vervolgens de in stukken gehakte amandelen erdoor.
- Schep de helft van de semifreddo in een met bakpapier bekleed cakeblik en strijk glad.
- Verdeel voorzichtig een laagje karamelsaus over de semifreddo en dek af met de rest van de semifreddo.
- Verpak de semifreddo goed in plasticfolie, zet in de vriezer en wacht minstens 5 uur.
- Rooster voor serveren nog wat amandelschaafsel in een droge koekenpan en verwarm de karamelsaus eventueel als deze wat vloeibaarder moet worden.
- Snijd de semifreddo in plakken en serveer met het amandelschaafsel en de karamelsaus
Alle karamelliefhebbers verzamelen!