Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo heel vaak witlof eet. Gegrild vind ik het wel lekker maar gekookt vind ik het maar mwah. Rauw kan ik het overigens wel heel goed waarderen! Het blijft lekker knapperig en het is fris met een licht bittertje. Ideaal als schuitjes voor een fijne salade maar ook lekker knapperig door een stamppot. En dus maakte ik een oer-Hollands gerecht: rauwe witlofstamppot met kaasgehaktballetjes.

Stamppot het hele jaar door
Bij stamppot denk je meestal aan de winter maar ik vind dat het best het hele jaar door kan. Natuurlijk eet je dit niet wanneer het buiten tropisch is maar na een drukke werkdag is deze rauwe witlofstamppot met kaasgehaktballetjes voedzaam en bovendien erg lekker. De kaas zorgt voor extra smeuïge gehaktballetjes en de yoghurt, rauwe witlof en augurk maken de stamppot lekker fris. Gewoon even opslaan op Pinterest (zie onderaan) en je kunt dit recept altijd snel weer terugvinden!
Rauwe witlofstamppot met kaasgehaktballetjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
kaasgehaktballetjes
500 gram half om half gehakt
1 ei, losgeklopt
40 gram paneermeel
50 gram geraspte jong belegen kaas
1 tl mosterd
1 tl zout
1/2 tl peper
1/2 tl komijnzaad
Olijfolie
Rauwe witlofstamppot
1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken
700 gram witlof, schoongemaakt en in reepjes gesneden
4 el yoghurt
40 gram roomboter
2 tl mosterd
120 gram augurken, in plakjes
Peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, kaas, mosterd, komijnzaad en zout en peper.
- Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot en leg ze in de ovenschaal.
- Rooster de kaasgehaktballetjes in 20 minuten gaar.
- Breng ondertussen de aardappelen in een pan gezouten water aan de kook en laat zachtjes 10 minuten doorkoken.
- Giet de aardappelen af en stamp ze tot een grove puree met de roomboter, yoghurt, mosterd en peper en zout naar smaak.
- Schep de witlof en augurken door de aardappelpuree en serveer met de kaasgehaktballetjes.
Tips
- Tip: je kunt ook aardperen gebruiken in plaats van normale aardappelen

Recepten met gehakt
Er staan nog meer lekkere recepten met gehakt op de blog. Kijk maar eens bij:
- Miso gehaktballetjes in ketjapsaus
- Enchilada’s met pompoen en kipgehakt
- Good old gehaktballen
- Ovenpasta met spruitjes en gehakt
- Crispy kipgehaktballetjes met coleslaw
Bewaar dit recept
Bewaar dit recept voor rauwe witlofstampport met kaasgehaktballetjes makkelijk met deze foto op Pinterest.

Ga jij deze rauwe witlofstamppot met kaasgehaktballetjes maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.