Pompoensoep met Parmezaanse kaas

Pompoensoep met Parmezaanse kaas

Herfstachtige gerechten

Tja, ik had nog wel een beetje gehoopt op een mooi najaar…. Maar het is behoorlijk wisselvallig en het wordt ook al een stuk kouder. Deze week hebben we ook alweer de kaarsen aangestoken tijdens het eten en dat is natuurlijk wel weer gezellig! En wat natuurlijk het allerleukste is aan kouder weer: herfstachtige gerechten!! Superlekker verwarmend comfort food zoals deze pompoensoep met Parmezaanse kaas, ik ben er echt gek op! Gisteren plaatste ik al dit recept voor smeuïge risotto met prei en gepofte knoflook, ook al zo’n topper voor nu het wat kouder begint te worden.  

IMG_0294

Van seizoen naar seizoen

Voor deze cookbook Friday koos ik weer een kookboek uit mijn eigen verzameling waar ik veel te weinig mee doe. Al snel viel mijn oog op het boek van Sophie Dahl: Van Seizoen naar seizoen. Ooit een keer bij het Kookpunt in de uitverkoop gekocht en ik ben er nog steeds erg blij mee. De recepten in het boek zijn, zoals de titel al zegt, onderverdeeld in seizoenen en ieder seizoen biedt volop inspiratie voor ontbijt, lunch en diner. De recepten zijn eenvoudig en alles wordt duidelijk uitgelegd.

Pompoensoep met Parmezaanse kaas

Ik koos voor de pompoensoep met Parmezaanse kaas. Ik maak regelmatig pompoensoep maar dan ga ik meestal voor een variant met kokosmelk en flink wat kruiden. Deze sprak mij aan door de eenvoud en ik moet zeggen, hij is heel erg lekker! Ik had alleen geen sherry in huis en heb noten likeur uit Frankrijk daarvoor in de plaats gebruikt. Ook een aperitief en dus prima vervanging voor de sherry haha. Ook pompoenpitten had ik niet dus dat zijn zonnebloempitten geworden. Tja, een recept helemaal volgen doe ik eigenlijk zelden. Gelukkig is ook dit weer heerlijk!

IMG_0286

Ingrediënten en bereidingswijze pompoensoep met Parmezaanse kaas

Voor een flinke pan soep

 • 1 flespompoen
 • 900 ml kippenbouillon
 • 2 eetlepels sherry
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gram roomboter
 • paar laurierblaadjes
 • 1/2 tl cayennepeper
 • Peper en zout
 • 2 eetlepels crème fraîche of room
 • Pompoenpitten
 • peterselie
 • Parmezaanse kaas
 1. Snijd de pompoen in blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 2. Smelt de roomboter in een grote soeppan en bak de pompoen, ui en knoflook een paar minuten.
 3. Voeg de bouillon, sherry, cayennepeper en een paar laurierblaadjes toe.
 4. Breng aan de kook en laat de pompoen in 10-15 minuten zacht worden.
 5. Vis de laurierblaadjes eruit en pureer de soep met de staafmixer.
 6. Roer de crème fraîche of room erdoor en breng op smaak met peper en zout.
 7. Garneer met geroosterde pompoenpitten, verse peterselie en Parmezaanse kaas.

 

IMG_0289Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.