Pizza met courgette, ricotta en pesto

Pizza met courgette, ricotta en pesto

Pizza avond

Ik eet bijna wekelijks pizza…. Het liefst nog vaker maar dat is natuurlijk niet zo heel erg gezond haha. Alhoewel mijn zelfgebakken pizza’s allesbehalve vet zijn maar je krijgt er niet je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten mee binnen. Dat doet er ook niet toe want het is echt een genietmoment! Die knapperige pizza’s, vers uit de oven…. je ziet de mozzarella nog bubbelen en weet dat de pizza nog veel te heet is maar toch zou je er het liefst al je tanden in zetten. Gelukkig kun je al snel smullen van je homemade pizza! Deze pizza met courgette, ricotta en pesto is ook weer zo’n fijne combi! Buon appetito!

pizza met courgette, ricotta en pesto

Ook zo gek op pizza? Er staan nog meer lekkere pizzarecepten online:

Ingrediënten en bereidingswijze pizza met courgette, ricotta en pesto

De hoeveelheden van het deeg zijn voor 4 pizza’s, de hoeveelheden toppings voor 1 pizza. Verdubbel die dus gerust voor meer pizza’s. Wij maken vaak 4 verschillende dus vandaar deze optie. 

  • 270 gram water
  • 10 gram zout
  • 400 gram bloem
  • 100 gram semolina (tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem)
  • 5 gram gist
  • 10 gram olijfolie
  • een blik gepelde tomaten (Cirio of ander goed merk)
  • oregano
  • 1/2 bol mozzarella
  • 4 ansjovis
  • 1/2 courgette
  • 4 theelepels ricotta
  • 4 theelepels verse pesto

pizza met courgette, ricotta en pesto

Aan de slag

Deeg

  1. Start zo’n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg.
  2. Doe het water in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneed.
  3. Voeg het zout toe en laat het oplossen. Als je roert, gaat dit sneller.
  4. Doe dan de bloem, semolina en gist erbij. Gebruik een vork om alles te mengen. Als je de keukenmachine gebruikt dan kneed je het deeg 7 minuten.
  5. Kneed het met de hand door het deeg met je handpalm van je af te duwen terwijl je in het deeg duwt. Draai je deeg vaak zodat je niet alleen maar in dezelfde richting kneedt.
  6. Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  7. Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het is niet nodig dat het volledig glad is maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  8. Laat vervolgens het deeg 10 minuten rusten.
  9. Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt.
  10. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog. Hier vind je een duidelijk instructiefilmpje.
  11. Laat het deeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.

Pizza vormen en beleggen

  1. Bereid ondertussen de topping voor. Pureer daarvoor de bliktomaten met de staafmixer.
  2. Scheur de mozzarella in stukjes en laat goed uitlekken.
  3. Schaaf dunne plakjes van de courgette met een kaasschaaf. Grill de courgette aan beide kanten voor in de grillpan.
  4. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius. Het beste resultaat in een gewone oven krijg je met een pizzasteen. Die moet je wel, afhankelijk van de dikte, een tijd voorverwarmen. Als je ook een houtoven hebt, zorg dan dat de temperatuur rond de 350 graden Celsius ligt.
  5. Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.
  6. Bestrijk de pizzabodem dun met tomatensaus en bestrooi met oregano.
  7. Verdeel dan de plakjes courgette, ansjovis, ricotta en pesto erover en sluit af met de mozzarella.
  8. Bak de pizza, afhankelijk van de temperatuur van je oven, in zo’n 4 tot 12 minuten goudbruin en gaar.
  9. Snijd de pizza met courgette, ricotta en pesto in punten en serveer direct.

Ga jij deze pizza met courgette, ricotta en pesto maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.