Peanut butter bars

Peanut butter bars
Vandaag is het Pindakaasdag. Ik wist niet dat er zoveel jaarlijkse vieringen waren. Je hebt echt van alles! Pindakaas, spaghetti, chocolade, slagroom, noem maar op. En het is natuurlijk wel leuk om daar iets mee te doen! Eigenlijk houd ik niet van pindakaas maar ik wil natuurlijk wel eens uitproberen of je er iets lekkers mee kunt bakken. Ik vind het immers wel lekker om pinda’s te gebruiken in mijn baksels dus waarom geen pindakaas. Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat is weer om te smullen! De structuur is brownie fudgeachtig en er zit net genoeg pindakaas in om niet te overheersen. De combinatie pindakaas chocolade is sowieso echt een goede.

Je hebt weinig ingrediënten nodig, voegt zelf geen extra suiker of bloem toe dus het is nog enigzins verantwoord ook. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om ongezoete pindakaas te nemen, dan wordt het allemaal best verantwoord 🙂 Oh ja, het blijft in de koelkast ook nog eens zeker 4 dagen goed. Maar het allerbelangrijkste blijft voor mij toch altijd dat het lekker is en dat is dit zeker!

Voor 16 stukjes:

Basis

  • 4 eieren
  • 250 gram pure chocolade (minimaal 50% cacao), grof gehakt
  • 115 gram roomboter in blokjes
  • 65 gram romige pindakaas

Ganache

  • 140 gram pure chocolade
  • 60 ml slagroom
  • 75 gram romige pindakaas
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.
  2. Bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 20 x 20 cm met bakpapier. Ik maak een prop van het bakpapier en maak dat een beetje nat. Zo blijft het beter in de vorm zitten en hoef je je vorm in principe niet in te vetten.
  3. Breng een volle waterkoker aan de kook.
  4. Klop de eieren met een elektrische mixer schuimig.
  5. Smelt ondertussen au-bain marie (dus in een kom die op een pan staat met daarin een laagje kokend water. Let op, de kom mag het water niet raken) de roomboter, chocolade en pindakaas.
  6. Haal de kom van de pan en spatel er rustig de helft van het opgeklopte ei doorheen.
  7. Spatel vervolgens de rest van het ei erdoor tot je een homogeen mengsel hebt.
  8. Stort dit in de vorm en verdeel evenredig.
  9. Zet de bakvorm op de bakplaat in de oven en schenk het hete water uit de waterkoker in de bakplaat. Pas op voor je handen!
  10. Bak de peanut butter bars 25 minuten.
  11. Zet de oven op een kier en laat nog 10 minuten zo staan.
  12. Haal de bars vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
  13. Maak de ganache als de bars zijn afgekoeld.
  14. Smelt de chocolade met de slagroom au-bain marie of in de magnetron.
  15. Maak de pindakaas zacht door hem kort te verwarmen in de magnetron. Bij mij was dat 40 seconden op 900 Watt maar dat verschilt per magnetron. Doe in een boterhamzakje of ander zakje en knip in de hoek een klein puntje eraf zodat je een soort spuitzakje hebt.
  16. Spatel de chocoladeganache op de bars.
  17. Maak met de pindakaas strepen in de ganache en trek er een patroon in met een satéprikker.
  18. Zet een uurtje in de koelkast om op te stijven en snijd in 16 vierkante blokjes.

Peanut butter bars



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.