Panelle met makreelsalade
Misschien hebben jullie gisteren mijn recept voor bagna cauda al gezien dat ik maakte voor de challenge van Princes als bloginsider van Francesca Kookt. Natuurlijk was dat niet het enige dat ik maakte met de visconserven van Princes want ik kreeg ook nog heerlijke makreel. Aangezien ik op de Italiaanse toer was, heeft ook dit recept Italiaanse elementen zoals de panelle.
Panelle zijn gefrituurde kikkererwtensnacks die je vooral in Sicilië op iedere straathoek kunt vinden. Daar eten ze het vaak op een broodje maar je kunt er dus ook heel goed een wat luxer hapje van maken zoals ik deed. Ik heb venkelzaad door de panelle gedaan en in de makreelsalade zit ook venkel. Dat in combinatie met de krokante zoute panetta en een zongedroogd tomaatje maakt het een superlekker hapje!
- 125 gram kikkererwtenmeel
- 1/2 theelepel zout
- 375 ml water
- 1 theelepel venkelzaad
- 2 blikjes makreel (Princes)
- 1/2 venkelknol
- 5 zongedroogde tomaten op olie
- 8 plakjes pancetta
- Peper en zout
- Provençaalse kruiden
- Olijfolie
- Start met de panelle. Zeef het kikkererwtenmeel boven een pan.
- Voeg, al roerend met een garde, beetje bij beetje het water toe.
- Verwarm op laag vuur.
- Voeg de 1/2 theelepel zout en het venkelzaad toe.
- Blijf roeren tot het mengsel indikt en je bijna niet meer kunt roeren.
- Stort het op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het evenredig zodat het overal even dik is. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Leg de plakjes pancetta op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten krokant. Laat afkoelen.
- Snijd de halve venkelknol in kleine blokjes en snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
- Laat de makreel uitlekken en meng dit met de venkel en zongedroogde tomaten.
- Breng op smaak met peper en zout en de provencaalse kruiden.
- Snijd de afgekoelde kikkererwtenkoek in punten en verhit een laagje olijfolie in een koekenpan.
- Bak de panelle aan beide kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 3 minuten per kant.
- Schep een beetje makreelsalade op elke panella en beleg met een stukje krokant gebakken pancetta.