oliebollen met tony chocolonely

Oliebollen met Tony Chocolonely

Einde van het jaar tradities

Aan het einde van het jaar hebben wij altijd een traditie en dat is: oliebollen bakken! Vorig jaar was de friteuse stuk dus hebben we oviebollen geprobeerd maar dat was echt niks. Wel lekker hoor maar het lijkt niet op een sappige, knapperige oliebol. Dus dit jaar hebben we weer een friteuse gekocht, speciaal voor de oliebollen 🙂 Verder doen we nooit veel bijzonders en blijven we gewoon thuis maar nu maken we het lekker speciaal met deze oliebollen met Tony Chocolonely!

oliebollen met tony chocolonely

Oliebollen met Tony Chocolonely

Pas las ik over oliebollen gevuld met de Tony Chocolonely karamel zeezout. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden! Ik heb naast de karamel zeezout ook een versie met stukjes framboos knettersuiker gemaakt. Het is wel even de kunst om de vulling goed verdeeld te krijgen maar naturel oliebollen zijn natuurlijk ook heel erg lekker! Dit recept is gebaseerd op dat van de Eetschrijver en schijnt het lekkerste recept te zijn. Ik vind ze in ieder geval heerlijk met een hele knapperige korst en luchtig van binnen. En dan proef je ineens een stukje chocolade, heerlijk! Met dit recept maak je een stuk of 15 oliebollen, zeker met de machtige vulling leek me dat meer dan genoeg. Oh ja, je kunt uiteraard ook een pak oliebollenmix gebruiken en daar de chocolade door doen!

Ingrediënten en bereidingswijze oliebollen met Tony Chocolonely

  • 350 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 30 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroenrasp
  • een ei, losgeklopt
  • 50 gram lauwe melk
  • 300 gram koolzuurhoudend bronwater
  • 15 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram Tony Chocolonely karamel zeezout
  • 100 gram Tony Chocolonely framboos knettersuiker
  • 3 à 4 liter zonnebloemolie
  1. Doe de bloem met de gist, zout, suiker en kaneel in een kom.
  2. Meng vervolgens het ei erdoor, gevolgd door het bronwater.
  3. Blijf roeren tot de klontjes verdwenen zijn.
  4. Doe dan de melk, kaneel, citroenrasp en roomboter erbij en meng tot een luchtig beslag, ongeveer 3 minuten.
  5. Hak de chocolade in stukjes.
  6. Verdeel het beslag over 2 kommen en roer de vulling er doorheen.
  7. Dek de kommen af met een theedoek en laat minimaal een uur rijzen.
  8. Roer het beslag nog even rustig door en verwarm de zonnebloemolie tot 180 graden Celsius.
  9. Schep met behulp van 2 lepels of een ijsbolletjestang bollen in het hete vet (niet teveel tegelijk) en bak ze 3 minuten aan elke kant.
  10. Laat ze uitlekken in een vergiet met wat keukenpapier.
  11. Bestrooi ze vlak voor serveren met poedersuiker.

Ps: zoek je nog wat lekkere hapjes voor oudjaarsavond? Bekijk dan eens het recept voor borrelhapjes met boursin en vultips voor Bugles (je weet wel, die chipjes)

3 reacties

  1. Nou, het is echt twee zielen, een gedachte geweest. Allebei plaatsen we op dezelfde dag een recept voor oliebollen met karamel zeezout chocolade. Ik ben alleen wat meer lui geweest, omdat ik een pak oliebollenmix heb gebruikt, maar dat ging ook prima! Fijne jaarwisseling Debbie en tot volgend jaar. 😀

    • ja leuk he?! Ik heb ook nog de framboos knettersuiker chocolade gebruikt dus 2 varianten gemaakt. Maar morgen gaan we gewoon voor de ouderwetse met rozijnen haha. Jij ook een fijne jaarwisseling en leuk dat ik je weer zie op de bloggers meetup!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.