fbpx

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

Wat doe je met een overschot aan mandarijnen? Een hele lekkere mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème maken! Eindelijk had ik weer eens tijd om op mijn gemak een uitgebreide lagentaart te maken, te decoreren en uit te delen.

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

Zelf mandarijncurd maken

Mijn uitgangspunt voor deze cake was een netje mandarijnen waarvan ik wist dat ik ze niet meer op zou krijgen. Dus ik bedacht dat ik daar wel een cake mee wilde maken en die wilde vullen met mandarijnencurd. Curd is een Engelse zoete saus die je maakt met citrusvruchten, eieren, boter en suiker. Je maakt het au-bain marie waardoor het geheel zacht gaart en dikker wordt. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In Engeland eten ze de klassieke lemoncurd vaak met scones. Ik heb al eerder een grapefruitcurd en ananascurd gemaakt, allebei even heerlijk! En nu dus mandarijnencurd. Het is heerlijk zacht van smaak en daarmee een smakelijke vulling voor de mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème.

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

Terug naar deze taart of cake of hoe je het wil noemen 🙂 De cake op zichzelf is ook al verrukkelijk! Smeuïg, lekkere textuur door de amandelen en kruidig door de kardemom die perfect past bij de smaak van mandarijn. De witte chocolade botercrème baseerde ik op het recept van Rutger Bakt, maar ik heb minder witte chocolade gebruikt omdat ik het anders te zoet vind. De mandarijncurd vult het geheel aan met een friszacht accent. Ik maakte deze mandarijncake voor mijn collega’s om te vieren dat mijn proeftijd erop zit haha. Normaal vier ik dat nooit, maar ik vond het wel een keer leuk om aandacht aan te besteden en dan had ik weer een goede motivatie om lekker te bakken. Ook mijn vrienden heb ik nog verrast met een stuk, want je maakt hier een behoorlijke taart mee! Maak hem zeker nu de mandarijnen nog in het seizoen zijn en proef zelf!

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème

Afdrukken Pin
5 van 1 stem

mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercreme

Gang gebak
Trefwoord amandelen, botercrème, kardemom, mandarijnen, witte chocolade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 2 uur
Porties 14 personen

Equipment

  • 2 springvormgen van 24 cm
  • bakpapier
  • mixer
  • zeef

Ingrediënten

Mandarijnencurd

  • 250 gram roomboter
  • 400 gram kristalsuiker
  • 4 eieren geklutst
  • 260 gram mandarijnensap gezeefd
  • 2 el mandarijnen zeste
  • 2 blaadjes gelatine let op: dit gebruik je pas later!!

Kardemom mandarijnencake

  • 480 ml amandelmelk
  • 1 el mandarijn zeste
  • 70 ml mandarijnensap
  • 2 tl appelazijn
  • 250 gram bloem
  • 170 gram amandelmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl zout
  • 225 gram zachte roomboter
  • 300 gram rietsuiker

Witte chocolade botercrème

  • 400 ml melk
  • 1 tl vanille essence
  • 80 gram kristalsuiker
  • 40 gram maizena
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram witte chocolade gesmolten
  • mandarijnpartjes ter decoratie

Instructies

Mandarijnen curd

  • Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook.
  • Doe de roomboter, suiker en rasp in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen zonder dat de bodem het water raakt. Zet het vuur laag.
  • Laat de roomboter smelten. Voeg dan het sap en de eieren toe.
  • Blijf rustig roeren, de curd wordt vanzelf dikker. Als deze de dikte heeft van yoghurt en de achterkant van een lepel bedekt, is hij klaar. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Schenk de curd door een zeef in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen.

Kardemom mandarijncake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakvormen van 24 cm met bakpapier.
  • Klop de amandelmelk met de mandarijnrasp, het sap en de appelazijn door elkaar. Laat dit even staan.
  • Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baking soda, kardemom en zout.
  • Klop de roomboter met de mixer romig. Voeg de suiker toe en klop nog 3 minuten luchtig.
  • Voeg afwisselend, in 3 keer, het amandelmelkmengsel en bloemmengsel toe. Stop direct met kloppen nadat het net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de vormen en bak de cakes in zo'n 50 à 60 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker. Laat afkoelen op een rooster.

Witte chocolade botercrème

  • Doe 350 ml melk met de vanille essence in een steelpan en breng al roerend aan de kook.
  • Meng de maïzena met 50 ml melk en de suiker.
  • Giet, als de melk kookt, de helft bij het maïzena mengsel. Doe het daarna weer in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat het nog 1 à 2 minuten indikken.
  • Schep het in een schaal, dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Smelt de witte chocolade au-bain marie of per 10 seconden in de magnetron, waarna je het steeds door roert. Laat afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes voor de mandarijncurd minstens 10 minuten in ruim water.
  • Klop de roomboter luchtig en romig. Voeg de afgekoelde maïzenaroom toe en klop het geheel luchtig.
  • Doe er tenslotte de gesmolten chocolade bij en meng tot een mooie crème. Schep het in een spuitzak en spuit een randje op één van de afgekoelde cakes. Dit dient als dijkje voor de mandarijncurd.
  • Verwarm de gelatine met een eetlepel water tot de gelatine is opgelost. Schep dit door de helft van de mandarijncurd. De rest van de mandarijncurd kun je bewaren en bijvoorbeeld door de yoghurt doen bij je ontbijt.
  • Schep de mandarijncurd in het midden van het botercrèmedijkje en zet de cake even in de koelkast om op de stijven. Leg er dan de andere cake bovenop.
  • Maak de cake af door de zijkanten en bovenkant te bedekken met botercrème. Decoreer met mandarijnpartjes.

Baktips

Het is even een klus om deze cake te maken, maar je kunt het in delen doen. Zo kun je de mandarijnencurd van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De cake kun je op een ander moment bakken en de witte chocolade botercrème kun je ook alvast maken. Die moet je wel weer even doorkloppen voor je hem gebruikt. Bij mij ging dat niet helemaal goed. Hij had een nacht in de koelkast gestaan en met het opkloppen, schoot de crème in de schift. Geen nood, gewoon even de kom verwarmen met de föhn tijdens het opkloppen of de kom au-bain marie verwarmen tijdens het opkloppen en je krijgt weer een gladde crème!



2 thoughts on “mandarijncake met kardemom en witte chocolade botercrème”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Deb's Bakery & Kitchen