Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen

Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen

Lekker eten op vakantie hoort bij het grote genieten. En in Bretagne staan ze bekend om de gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen. Wij komen al een paar jaar in Bretagne tijdens de zomervakantie en het verveelt nog geen seconde! De natuur is er prachtig, het is lekker rustig in het hoogseizoen en er is meer dan genoeg te doen. Deze vakantie ben ik helemaal los gegaan met zoveel mogelijk verschillende gebakjes proberen zodat ik die thuis zelf kan gaan maken. Te beginnen met een gateaux: zandgebak van gezouten boter.

Gâteau Breton aux pruneaux Bretons zandgebak met pruimen

Gâteau Breton

Gâteau Breton is dus een taart of gebak dat wel wat weg heeft van boterkoek maar toch weer anders is. Er zit ei in het deeg en in boterkoek is de verhouding boter t.o.v. bloem groter. Het deeg is wel een rijk deeg en zeer smaakvol. Je hebt gâteau Breton zonder vulling maar ook met een pruimenvulling zoals deze of een vulling van gezouten karamel. De bovenkant bestrijk je met losgeklopt ei en je maakt er dus net zo’n patroon in als bij boterkoek. Het deeg moet voor minimaal 20% uit boter bestaan en er bestaat zelfs een vereniging die waakt over het unieke recept van dit typisch Bretonse gebak.

Gâteau Breton aux pruneaux Bretons zandgebak met pruimen

Patisserie in Frankrijk

Ik vind het heerlijk om op vakantie naar de plaatselijke bakker te gaan en allerlei dingen te bestellen om uit te proberen! Niet alleen verschillende soorten brood, brioche, croissants en andere dingen maar vooral de patisserie! Ik bestelde dan ook regelmatig verschillende koekjes, tartelettes, éclairs en meer! Allemaal proeven en nieuwe ideeën opdoen haha. Nu heb ik natuurlijk weer een hele lijst aan gebak dat ik nog wil maken. Gelukkig heb ik op vakantie ook weer de lol in het koken en bakken terug gevonden en staat er nu alweer iets lekkers in de oven 🙂 In Frankrijk heb je sowieso veel meer een cultuur dat je lekker gebak haalt bij de patisserie voor de zondagmiddag. Dan komen we er in Nederland toch maar bekaaid vanaf met meestal een koekje bij de koffie of een HEMA taart op de gemiddelde verjaardag. Doe mij Frankrijk maar haha.

Gâteau Breton aux pruneaux Bretons zandgebak met pruimen

Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen

Voor het recept ben ik uitgegaan van een Franse site met Bretonse recepten. Ik heb alleen geen gebruik gemaakt van gedroogde pruimen wat oorspronkelijk wel gedaan wordt in het recept voor gâteau Breton aux pruneaux. Ik gebruikte verse pruimen en maakte er zelf een jam van waar ik de gâteau mee vulde. Het kost even wat tijd omdat je de jam en het deeg tussendoor moet koelen maar het is geen moeilijk recept. En als je het eenmaal geproefd hebt, wil je meer! Ik ben sowieso dol op pruimen in gebak en maakte al eens eerder een far Breton aux pruneaux. Dat is een soort flan gemaakt met een soort pannenkoekenbeslag. Het proberen waard! Deze gâteau Breton is trouwens ook heerlijk met een andere jamsoort, zonder vulling of met een vulling van gezouten karamel. Dat laatste zie je ook veel in Bretagne en ga ik binnenkort ook maken.

Waan je in Bretagne en maak deze verrukkelijke Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen met dit recept

Gang gebak
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 11 uur
Totale tijd 12 uur 10 minuten
Porties 10 personen

Equipment

  • springvorm 24 cm
  • bakpapier
  • mixer

Ingrediënten

Pruimenjam

  • 300 gram pruimen gehalveerd en ontpit
  • 450 ml earl grey thee afgekoeld
  • 1,5 el rum optioneel
  • 1 tl kaneel
  • 135 gram geleisuiker

Zanddeeg

  • 400 gram bloem
  • 200 gram gezouten roomboter gesmolten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eidooiers
  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Doe de gehalveerde pruimen met de thee in een afsluitbaar bakje en laat dit minstens 10 uur in de koelkast weken.
  • Haal de pruimen uit de thee en pureer ze met de rum en kaneel. Voeg eventueel nog wat van de thee toe indien het te dik is.
  • Doe de pruimenpuree samen met de geleisuiker in een steelpan, breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Schep de pruimenjam in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Maak het deeg door de bloem met de gesmolten roomboter te mengen.
  • Klop de eidooiers luchtig met de kristalsuiker en vanillesuiker. Spatel dit rustig door het bloemmengsel totdat het gemengd is. Zet de kom minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Verdeel het deeg: Gebruik 2/3 voor de bodem en 1/3 voor de bovenkant. Kneed eerst de kleine bal goed door en vorm hier een cirkel van ter grootte van de vorm. Ik doe dat gewoon met mijn handen op een stukje vershoudfolie. Leg de deegcirkel even in de koelkast.
  • Kneed het grotere stuk deeg ook goed door en bekleed hier de bodem mee. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 1 cm. Ik doe ook dit met mijn handen.
  • Verdeel een laagje van ongeveer een halve cm van de pruimenjam over de bodem en dek af met de cirkel deeg voor de bovenkant.
  • Druk de zijkanten goed aan, bestrijk met losgeklopt ei en maak er een ruitpatroon in met een vork. Bak de gâteau Breton in 30 tot 40 minuten goudbruin en laat volledig afkoelen.

Notities

Tip: geen zin om zelf pruimenjam te maken? Koop dan kant- en klare jam van goede kwaliteit.

Wil je nog meer bakken met pruimen?

Je kunt je lol op met behoorlijk wat pruimenrecepten op de blog! Geniet ervan en veel bakplezier:



2 gedachten over “Gâteau Breton aux pruneaux: Bretons zandgebak met pruimen”

  • We hebben deze taart al 2 keer gemaakt, maar het raadsel is hoe je de bovenkant (kleine bol) erop krijgt zonder dat het breekt:). Dat is ons nog niet gelukt…

    • Hey Mireille, breekt de bovenkant wanneer je het deeg op de jam legt of in de oven? Het is voor mij al even geleden dat ik hem gemaakt heb, maar heb hem toen wel meerdere keren gemaakt en er staat me niks van bij dat het is gebroken. Wat je kunt doen, is het deeg alvast uitrollen en even in vershoudfolie in de vriezer leggen. Dan kun je het makkelijker op de jam leggen. Ik hoop dat het lukt! Smaakte hij wel goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.