Hartige taart met artisjok en gerookte kip
Artisjok
Artisjok is een groente die bij ons, in tegenstelling tot in Mediterrane landen, niet veel gegeten wordt. Gek eigenlijk want deze eetbare bloemknop is heerlijk en je kunt gewoon artisjokharten in blik kopen. Verse artisjok bereiden vergt wat meer werk en ik snap ook wel dat dat voor de meeste mensen net even een stap te ver is. Bovendien zijn verse artisjokken hier niet makkelijk te krijgen. Daarom maakte ik deze hartige taart met artisjok en gerookte kip met artisjokharten uit blik.
Makkelijk en smaakvol
De gerookte kip is echt een fijne smaakmaker in dit gerecht. Door filodeeg te gebruiken in plaats van bladerdeeg wordt het bovendien een minder zware hartige taart. Door de smaak van de kip en artisjokharten heb je maar weinig extra’s nodig in deze heerlijke hartige taart! Alleen wat peterselie is ruim voldoende en ik weet zeker dat je zult genieten van dit bijgerecht.
Ingrediënten en bereidingswijze hartige taart met artisjok en gerookte kip
Bijgerecht voor 4 personen
- 8 velletjes filodeeg
- 1 blik artisjokharten
- 80 gram gerookte kip
- 5 takjes peterselie
- 3 eieren
- 80 gram roomkaas
- peper en zout
- 25 gram roomboter
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een rechthoekige of kleine ronde taartvorm in met gesmolten roomboter.
- Verdeel de vellen filodeeg evenredig zodat de vorm goed bedekt is. Smeer tussen elke laag filodeeg wat gesmolten boter.
- Halveer de artisjokharten en verdeel ze vervolgens over de bodem.
- Snijd de gerookte kip in reepjes en verdeel deze tussen de artisjokken.
- Klop de eieren los met de roomkaas.
- Hak dan de peterselie fijn en doe dit bij het eimengsel. Breng het op smaak met peper en zout.
- Giet tenslotte het eimengsel over de artisjokken en bestrijk de randen nog met roomboter.
- Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de hartige taart met artisjok en gerookte kip met een lekkere salade.
Op zoek naar nog meer hartige taart recepten? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:
– Quiche met broccoli, paprika en cashewnoten
– Plaattaart met zalm en doperwten