Gougères (kaassoezen) uit het Franse Kookatelier
Met deze gougères (kaassoezen) uit het Franse Kookatelier heb je een verslavend hapje te pakken! Het boek gaat over een moeder en dochter die naar een klein dorpje in de Bourgogne in Frankrijk verhuisden en leest als een roman. Hun zoektocht naar de perfecte locatie voor een kookschool wordt levendig beschreven net als het leven in Frankrijk waarbij hun focus vooral ligt op de overdaad aan heerlijke regionale producten. Ze verloren hun hart aan dit mooie stukje Frankrijk en bundelden hun kennis in dit fijne kookboek waarin je zelf met de Franse kooktechnieken aan de slag kunt.
Inhoudsopgave
Wijnen, de perfecte kaasplank en meer dan 130 recepten
Het kookboek bestaat uit 5 delen. De inleiding waarin Marjorie en Kendall je meenemen naar het begin van hun leven in Frankrijk, Franse Finesse waarin ze je vertellen over het samenstellen van dé perfecte kaasplank, wat meer info geven over de wijnen uit de Bourgogne en wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Dit wordt gevolgd door meer dan 130 recepten die zijn ondergebracht in de 4 seizoenen en tenslotte is er nog het onderdeel Kookschool waar je alles leest over kooktechnieken en klassieke Franse technieken. Al met al een compleet boek over de Franse keuken.
Kookschool van het goede leven
Op voorhand had ik mijn vraagtekens, want het boek is van 2 Amerikaanse dames, maar gaat over de klassieke Franse keuken. Het bleek een onjuist vooroordeel te zijn, want deze gepassioneerde koks hebben zich ondergedompeld in het Franse leven en de Franse keuken en weten inmiddels waar ze het over hebben. In hun kookschool geven ze les aan mensen van over de hele wereld en al lezende kreeg ik gelijk zin om ook een cursus bij hen te gaan volgen. Al is het alleen al omdat ik heel graag hun fantastisch mooie winkel / kookschool wil zien die bomvol staat met allerlei vondsten van rommelmarkten en brocantes. Waarschijnlijk zou ik alles willen hebben haha.
De Bourgogne en Franse klassiekers
De Bourgogne in Frankrijk is natuurlijk een fantastische regio waar je echt zoveel geweldige producten kunt vinden. De rode bourgogne wijn is onze favoriet en terwijl ik in dit boek las, wilde ik een vakantie naar die regio boeken om gewoon ook over de markten te struinen en te gaan koken. Het boek is mooi vormgegeven met prachtige foto’s van de omgeving en persoonlijke verhalen van de boeren uit de regio. De recepten zijn overzichtelijk en voorzien van mooie foto’s die je doen watertanden. Bovendien vind je allerlei bekende Franse klassiekers die je nu zelf thuis kunt bereiden zoals coq au vin, soufflées, madeleines en tarte tatin.
Genieten van een goede maaltijd
De uitdrukking ‘leven als een Bourgondiër’ komt niet voor niets uit deze regio. Het betekent dat je volop van het leven geniet en dat doen ze hier zeker. In ieder geval door de tijd te nemen voor een goede maaltijd én de bereiding ervan. Dat wil niet zeggen dat alle recepten in het Franse Kookatelier tijdrovend zijn maar eten is een belangrijk onderdeel van het leven en wordt nooit afgeraffeld. De gougères die ik maakte zijn verrukkelijk en goed te maken als je de stappen volgt en alles klaarzet. Ik ga ze nog vaker maken want je eet ze zo weg.
Ingrediënten en bereidingswijze gougères (kaassoezen) uit het Franse kookatelier
- 3 grote eieren
- 90 gram ongezouten roomboter
- 1/2 theelepel zeezout
- 80 gram bloem
- 55 gram grof geraspte Comté of Gruyère + extra (ik gebruikte oude geraspte kaas omdat mijn supermarkt deze kazen niet had)
- 1/2 theelepel dijonmosterd (naar keuze)
- 1/2 theelepel mosterdpoeder (naar keuze)
- verse peper
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Doe de eieren in een maatbeker maar roer ze niet los.
- Schenk 165 ml water in een steelpan en doe de roomboter en het zout erbij.
- Verwarm dit op matig vuur tot de roomboter gesmolten is en breng het dan aan de kook.
- Haal de pan even van het vuur en roer met een houten pollepel de bloem er in één keer doorheen.
- Zet de pan terug op middelhoog vuur en roer 2 minuten krachtig met een pollepel tot het deeg een gladde bal vormt die loskomt van de wand van de pan en je een flinterdun laagje op de bodem ziet.
- Draai het vuur dan laag en klop nog 1 minuut flink door.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel enigzins afkoelen.
- Voeg de 3 eieren om de beurt toe en klop goed zodat elk ei is opgenomen en je een glad glanzend soezenbeslag krijgt.
- Roer er nog de mosterd, het mosterdpoeder, geraspte kaas en peper doorheen en schep het deeg in een spuitzak met glad spuitmondje.
- Zet het vel bakpapier vast op de bakplaat door wat kleine toefjes deeg in de hoeken van de bakplaat te spuiten.
- Spuit bolletjes van 4 cm doorsnee op de bakplaat en zorg voor voldoende tussenruimte. Bestrooi ze met wat extra geraspte kaas.
- Bak de gougères (kaassoezen) uit het Franse kookatelier 20-22 minuten tot ze goudbruin, mooi gerezen en licht aanvoelen.
- Serveer ze direct of warm ze vlak voor serveren nog 1 – 2 minuten op in de oven.
Gek op kaas? Maak dan ook eens een van de volgende recepten:
Ga jij deze gougères (kaassoezen) uit het Franse kookatelier maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.