Geroosterde spaghetti met kokkels

Geroosterde spaghetti met kokkels

Pasta arrosto con le arselle

In het kookboek de Keukens van de Middellandse zee vind je een samensmelting van typische gerechten die in hun eigen variatie in de Spaanse, Franse en Italiaanse keuken bereid worden. Er zijn veel overeenkomsten en de schrijvers, Lucio Galletto en David Dale, kwamen op het idee om dat te bundelen in een boek. Ze doken de geschiedenis in en maakten een trip langs een aantal van de levendigste keukens, warmste volkeren en spectaculairste zeelandschappen van Europa (quote uit het boek). Ik probeerde de pasta arrosto con le arselle oftewel geroosterde spaghetti met kokkels. Dit lijkt dan weer een beetje op Catalaanse fideua. Het smaakte in ieder geval goed maar de bereiding ervan was wel even wat anders maar daarover zo meer.

geroosterde spaghetti met kokkels

geroosterde spaghetti met kokkels

Keukens van de Middellandse zee

In de Keukens van de Middellandse zee worden de favoriete ingrediënten zoals artisjokken en olijfolie worden uitgebreid beschreven. Vervolgens is het boek opgedeeld in 8 hoofdstukken met verschillende gerechten. Denk aan sauzen & dips, salades, soepen & stoofschotels en simpele genoegens. Er staat meer dan genoeg in om van te genieten en bovendien krijg je gelijk zin om een tripje naar Frankrijk, Spanje of Italië te boeken want de foto’s in het boek zijn heel aantrekkelijk! Het hele boek straalt echt dat Mediterraanse sfeertje uit en de gerechten zien er stuk voor stuk heerlijk uit! Ik hou sowieso van de keukens van de Middellandse zee dus dit boek is wel aan mij besteed.

geroosterde spaghetti met kokkels

Geroosterde spaghetti

Ik maakte dus de geroosterde spaghetti met kokkels en in dit recept moet je de spaghetti roosteren in de saus. Alleen was de hoeveelheid spaghetti veel te veel voor de hoeveelheid saus waardoor je van tevoren al weet dat de spaghetti niet gaar gaat worden. Maar er staat ook in het boek dat je vooral moet experimenteren met de hoeveelheiden omdat sommige recepten heel oud zijn en je dus de hoeveelheden uit het boek kunt opvatten als suggesties 🙂 Dus dat heb ik maar gedaan en de smaak is wel echt fantastisch! Ik gebruikte kokkels maar je kunt deze ook vervangen door vongole, beide schelpsoorten zijn verrukkelijk!

geroosterde spaghetti met kokkels

Het boek de Keukens van de Middellandse zee koop je bij de (online) boekhandel

Ingrediënten en bereidingswijze geroosterde spaghetti met kokkels

  • 1 kg kokkels
  • 100 ml olijfolie
  • een handvol gehakte bladpeterselie + extra
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 5 ontvelde tomaten, ontveld en in blokjes zonder zaadjes
  • zout en peper
  • 40 gram pijnboompitten
  • 100 gram tuinerwten
  • 300 gram spaghetti, in kleine stukjes gebroken
  • extra: een blik tomatenblokjes als reserve.
  1. Doe de kokkels met een klein beetje water in een grote pan.
  2. Leg het deksel erop en zet de pan op hoog vuur. Laat de kokkels in ongeveer 3 minuten open gaan.
  3. Zeef vervolgens het vocht van de kokkels in een kom en haal de schelpdieren als ze afgekoeld zijn uit de schelpen en doe ze in de kom met het kookvocht.
  4. Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
  5. Doe de olijfolie in de pan waarin je de kokkels hebt gegaard en voeg de knoflook en peterselie toe. Laat dit 3 minuten zachtjes fruiten.
  6. Voeg dan de tomaten toe met wat peper en zout naar smaak en meng dit goed. Laat de saus 6 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Roer de pijnboompitten, erwten en in stukjes gebroken spaghetti toe en laat alles al roerend nog 6 minuten zacht koken. Let op: zorg wel dat alle spaghetti in saus ligt anders wordt het echt niet gaar. Voeg dus eventueel wat water toe en houd een blik tomatenblokjes voor de zekerheid bij de hand.
  8. Roer tenslotte de vongole erdoor en zet de vuurvaste pan 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin wordt.
  9. Serveer met extra peterselie en een goed glas wijn!

Nog meer spaghetti

Gek op spaghetti? Er staan nog meer lekkere recepten op de blog:

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Dit boek heb ik gekregen van uitgeverij Unieboek Spectrum ter recensie. Alle meningen uit deze blog zijn de mijne. Lees hier mijn disclaimer voor meer info.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.