Geroosterde bloemkool en paprika salade met baba ganoush
Dit soort salades: ik ben er gek op! Helemaal omdat het amper werk is om deze te maken. Je doet alle groenten in de oven en daarna heb je alleen nog even de staafmixer of foodprocessor nodig voor een heerlijke romige dip. Door alle groenten in de oven te roosteren, krijgen die extra veel smaak en dat vormt de kern van deze vegan geroosterde bloemkool en paprika salade met baba ganoush.
Inhoudsopgave
Wat is baba ganoush?
Misschien heb je er weleens van gehoord, misschien nog nooit. Baba ganoush is een heerlijke romige dip op basis van aubergine en tahin. De aubergine rooster je in de oven tot deze helemaal zacht is. Vervolgens haal je het vruchtvlees eruit en dat pureer je met de overige ingrediënten tot een romige dip. Niet alleen lekker bij een salade maar ook op een toastje of op brood! Ik maakte deze baba ganoush met zwarte knoflook voor een net iets andere smaak.
Groenten roosteren in de oven
Het roosteren van groenten in de oven is niet alleen makkelijk maar het zorgt ook voor extra smaak. Het is bovendien een gezonde manier van groenten bereiden omdat je het langzaam gaart. Veel groenten zoals bloemkool, broccoli, ui, pompoen, zoete aardappel, wortel, spruitjes en venkel kun je op deze manier bereiden. Je legt de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkelt ze met olijfolie, brengt ze op smaak met specerijen en peper en zout en dan rooster je ze in 20 à 30 minuten op 200 graden.
Geroosterde bloemkool en paprika salade met baba ganoush
Equipment
- bakpapier
- staafmixer of foodprocessor
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool in kleine roosjes
- 2 rode paprika's
- 2 gele paprika's
- 2 tl baharat
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 2 handen rucola
- paar blaadjes ijsbergsla
baba ganoush
- 2 aubergines
- 4 el tahin
- 1 1/5 citroen alleen het sap
- 5 teentjes zwarte knoflook
- zout naar smaak
- sumak
- olijfolie
- verse of gedroogde peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de bloemkoolroosjes, hele paprika's en hele aubergines op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie.
- Bestrooi de bloemkool met de baharat kruiden en wat zout.
- Rooster de groenten in 30 minuten gaar. Haal de aubergines van de bakplaat en laat afkoelen. Laat de overige groenten ook afkoelen.
- Maak nu de baba ganoush door het vruchtvlees uit de aubergines te scheppen en samen met de tahin, zwarte knoflook en citroensap tot een romig geheel te mixen met de staafmixer of foodprocessor. Breng op smaak met zout.
- Verwijder het velletje van de paprika's, haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in repen.
- Verdeel de rucola, ijsbergsla, bloemkool en paprika over 4 borden en schep er een lepel baba ganoush bij. Schenk over de baba ganoush en salade nog wat olijfolie, bestrooi met sumak en verse peterselie.
Lekkere salades voor elk moment
Met het mooie weer van nu gaat een salade er altijd wel in! Het is lekker, je krijgt veel groenten binnen en het is fris! Ik inspireer je graag met nog meer lekkere recepten:
- Frisse Salade Met Mango En Hollandse Garnalen
- Salade Met Geitenkaas En Aardbeien
- Perzik Wortelsalade Met Avocado
- Zomerse Salade Met Kip En Mango
- Zeewier Pastasalade Met Courgette En Sardines
Ik kreeg van Ekoplaza en Love My Salad een mooi pakket met verschillende groenten en daar maakte ik dus deze geroosterde bloemkool paprika salade met baba ganoush mee.