Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem
Wat was het alweer een tijd geleden dat ik een taart had gebakken! Er zijn periodes dat ik een paar keer per week bak en dan weer weken amper iets. Soms vliegt de tijd voorbij en zeker met dat lekkere weer van de laatste tijd ben ik veel aan het buiten spelen met mijn kids. Lekker voetballen of overgooien. Maar nu waren de frambozen in de aanbieding bij de supermarkt en die kon ik niet laten liggen dus het idee voor een lekkere frambozen yoghurttaart met chocoladebodem was al snel geboren!
Inhoudsopgave
Zelf de bodem bakken
k vind het bij een cheesecake of kwark / yoghurttaart erg lekker om zelf een bodem te bakken in plaats van koekjes te verkruimelen en die met gesmolten boter te mengen. Maar maak het jezelf uiteraard makkelijk en laat de chocoladeshortbread bodem voor wat hij is en gebruik bijvoorbeeld oreo koekjes of bastognekoeken. Ik doe dan altijd de koekjes in een stevige diepvrieszak en mep erop los met de deegroller of ik gebruik zo’n enorm handig hakmolentje van mijn staafmixer. Dan ben je echt zo klaar. Maar ik moet zeggen, deze bodem is wel verrukkelijk! Voor de yoghurtvulling gebruik ik trouwens meestal gewoon diepvriesframbozen. Dan kun je deze heerlijke frisse yoghurttaart het hele jaar door maken! Je ziet trouwens dat het een hoge taart is dus gebruik een hoge springvorm of maak hem zelf hoger door hem met dubbelgevouwen bakpapier te verhogen.
frambozen yoghurttaart met chocoladebodem
Equipment
- hoge springvorm van 22 of 24 cm
Ingrediënten
chocoladeshortbread
- 100 gram poedersuiker
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 300 gram bloem
- 100 gram pure chocolade
- snuf zout
Frambozen yoghurtmousse
- 300 gram slagroom
- 500 gram skyr of volle yoghurt
- 175 gram suiker
- 250 gram frambozen (diepvries) extra verse frambozen om te garneren
- 10 blaadjes gelatine
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en klop de roomboter met de poedersuiker romig.
- Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie of in de magnetron in intervallen van 10 seconden.
- Doe de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij het botermengsel en klop nog even door.
- Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot het een geheel is.
- Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en doe het deeg erin.
- Vervolgens egaliseer je het met de bolle kant van een lepel en bak de bodem in 15 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Week de gelatine in ruime water. Doe dit minstens 10 minuten.
- Klop de slagroom met 125 gram suiker lobbig en klop dan de skyr erdoorheen.
- Doe de frambozen met de resterende 50 gram suiker in een steelpan. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
- Laat de frambozen afkoelen en spatel ze dan voorzichtig door het slagroommengsel.
- Het hoeft niet helemaal egaal te zijn qua kleur.
- Bekleed eventueel de zijkanten van de vorm met bakpapier of acetaatfolie.
- Stort het frambozenmengsel op de bodem en maak de bovenkant glad.
- Laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast en decoreer met verse frambozen.
Tip: de combi van frambozen en chocolade is echt verrukkelijk. Bekijk ook eens dit recept voor Macarontaartje met frambozen en chocholademousse.
Nog meer frambozen recepten
Er staan al aardig wat recepten met frambozen op de blog. Ik zet ze hier graag voor je op een rij!
- Frambozen kokos repen
- Appel frambozencake
- Eclairs met frambozenmousse
- Frambozen meringues met pistachenoten
- Cakerol met frambozenjam
Bewaar dit recept op Pinterest
Ga jij deze Frambozen yoghurtcake met chocoladebodem maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.
34 gedachten over “Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem”
Geef een reactie
het ziet er heerlijk uit
zo eenvoudig te maken is altijd een pluspunt
Dankjewel! Ja fijn hè? Groots effect met weinig moeite
Dit ziet er goed uit! 🙂 Lekker Deb! 😀
Dankjewel! Echt een heerlijk taartje!
Bij het verwarmen van de frambozen… Als het verse zijn moet er dan vloeistof bij als je het aan de kook brengt?
Hoi Leni, nee hoor dat hoeft niet. De frambozen bevatten genoeg vocht. Wel op laag vuur om verbranden te voorkomen. Groetjes Debbie
Wat is het verschil tussen skyr of volle yoghurt gebruiken?
Niets haha. Wellicht proef je het verschil als je ze tegelijk maakt maar het is gewoon 1 op 1 te vervangen. Ik heb toevallig meestal skyr in huis dus dan gebruik ik dat
Skyr is trouwens wel minder calorierijk dus dat is wel een verschil
Hoi Deb! Gisteravond deze prachtig uitziende taart gemaakt. Wilde deze echter vanochtend uit de vorm halen en de vulling is nog wat zacht. Heb je enig idee waar dat aan kan liggen en hoe ik de taart nog kan redden, zodat ik er toch mooie punten van kan snijden? Dankjewel alvast!
Hoi! Superleuk dat je de taart gemaakt hebt! En balen dat hij nog een beetje zacht is. Nu is dit geen hele stijve taart. Is de vulling nog zo zacht dat de taart in elkaar zakt denk je? Ik kan me alleen voorstellen dat er iets niet helemaal goed is gegaan met de gelatine maar daar heb je nu helaas niks meer aan. Misschien nog even in de vriezer zodat hij wat extra kou krijgt. Fijn weekend!
De vorm heb ik er vanochtend afgehaald en aan een kant zakte de taart helaas een beetje in. Gelukkig wel nog kunnen herstellen en de vorm zit er nu weer omheen. Goede tip om de taart voor het aansnijden even in de vriezer te zetten! Dankjewel voor het meedenken en jij ook een fijn weekend!
Ik heb wat stukjes taart over. Kan ik de taart ook invriezen?
Hoi Klara, dat kan zeker! Je kunt de stukjes in een tupperware bak doen en als je die niet hebt, in een diepvriesbestendige zak die je goed sluit. Fijn weekend!
Super lekker taart, fris en makelijker te maken! De chocolade bodem past goed bij en het is super lekker! Mijn favorite tot nu toe! In de koelkast houden totdat je moet snijden. Dan snijdt makkelijker en blijft stevig bij aansnijden.
Wat superleuk om te horen! Dit blijft ook echt een van mijn favorieten!
als ik de bodem uit de oven haal is die heel zacht. Wordt die tijdens het afkoelen harder?
Hoi Kyra, de bodem wordt nog harder tijdens het afkoelen. Wil je er zeker van zijn dan kun je de oventijd ook met 5 minuten verlengen en vervolgens de bodem in de koelkast zetten. Maar shortbread bevat veel boter dat smelt in de oven maar natuurlijk weer opstijft bij koelen. Hartstikke leuk dat je de taart aan het maken bent! Eet smakelijk!
Hoi. Ik ga deze taart voor aankomend weekend maken. Alleen een vraagje over de slagroom omdat er staat 300 gram. Moet ik dan alvast opgeklopte slagroom hebben of opgeklopte en dan 300ml?
Hoi Mandy, 300 ml en 300 g is ongeveer hetzelfde qua gewicht. In stap 2 staat dat je de slagroom lobbig moet kloppen. Je hebt dus 300 ml ongeklopte slagroom nodig die je verder verwerkt. Superleuk dat je deze taart gaat maken! Geniet ervan! groetjes Debbie
Hoi! Dit recept kan vast ook wel met aardbeien? 😀 Zelf vind ik die pitjes in de framboos zo naar 😛
hoi Paulien, dat kan prima! Dat is ook een lekkere combinatie!
Hallo,
Zou je me kunnen zeggen hoeveel de gelatineblaadjes wegen, er is daar namelijk veel verschil in volgends het merk.
Groetjes
Hoi, ik gebruik de gelatineblaadjes van Dr oetker, die zijn bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Ze wegen ongeveer 3 gram per stuk maar ook dit wisselt weleens. groetjes Debbie
Dankjewel voor je snelle reactie. dacht al wel zoiets maar twijfelde teveel haha.
Allereerst wat ziet die taart er super lekker uit!
Ik ga hem morgen maken, nu vroeg ik mij af of ik dit ook in 2e kan doen?
Dus vanavond al de bodem bakken en dan morgen ochtend het framboos yoghurt mengsel.
Groetjes,
Hoi Brechtje, ik zie je reactie nu pas maar dat kan zeker! Helemaal geen probleem. Je kunt zelfs de bodem maken en invriezen voor een later moment. Fijne 2e paasdag nog!
groetjes Debbie
Allereerst wat ziet die taart er super lekker uit!
Ik ga hem morgen maken, nu vroeg ik mij af of ik dit ook in 2e kan doen?
Dus vanavond al de bodem bakken en dan morgen ochtend het framboos yoghurt mengsel.
Groetjes,
goed
Dankjewel!!
ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek of bij vier uurtje te geven
Hoi Freddy, dankjewel voor je bericht! Goed om te horen! Groetjes Debbie