Chocolade taartjes met bloedsinaasappel
Grappig hoe je hoofd soms kan werken. Ik hou over het algemeen totaal niet van chocolade gecombineerd met sinaasappel maar zoals het wel vaker gaat met mij, wilde ik er toch eens iets mee maken. En dan natuurlijk wel een recept met chocolade en sinaasappel dat ik gewoon enorm lekker vind! En zo ontstonden deze chocolade taartjes met bloedsinaasappel. Deze tartelettes zien er ook nog eens mooi uit door de prachtige kleuren van de bloedsinaasappel en de romige vulling in combinatie met de brosse korst zorgt voor een genot bij elke hap!
Ga naar het receptInhoudsopgave
Bakringen en kleine taartjes
Voor dit recept heb je bakringen nodig. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking tijdens een fantastische workshop kleine taartjes bij Petit Gateau in Amsterdam. Het is superleuk om zelf van die kleine taartjes te maken en te vullen met wat je maar wilt! In dit recept voor chocolade taartjes met bloedsinaasappel heb ik ook cacao door het deeg gedaan voor nog meer chocoladesmaak! Ik kocht mijn bakringen hier. Je hoeft de bakringen trouwens niet in te vetten want het deeg krimpt een beetje tijdens het bakken waardoor de ringen heel makkelijk van het taartje afglijden.
Chocolade taartjes met bloedsinaasappel
Ik ben toch altijd weer blij verrast als een recept uitpakt zoals ik in mijn hoofd heb. Helemaal in dit geval omdat de bloedsinaasappel waanzinnig lekker is met de chocolade. Nu er nog bloedsinaasappels zijn, ga ik ze zeker nog een keer maken! Sowieso is het maken van kleine taartjes superleuk en kun je er fantastisch mee variëren qua vulling. Ik ga snel meer lekkere recepten maken voor kleine taartjes zodat jij de bakringen niet voor niks koopt haha. Geniet van het bakken!
Chocolade taartjes met bloedsinaasappel
Ingrediënten
- Deeg
- 90 g bloem
- 15 g cacaopoeder
- 30 g poedersuiker
- 75 g koude roomboter, in blokjes
- 1 eidooier
- 0,5 tl ijskoud water
- Vulling
- 160 g pure chocolade, grof gehakt
- 1 ei
- 115 g slagroom
- 65 g melk
- 50 g poedersuiker
- Topping
- 6 bloedsinaasappels
- 1 blaadje gelatine
- 20 g suiker
Instructies
- Meng de bloem, gezeefde cacao, suiker en boter in de keukenmachine.
- Voeg de eidooier en het water toe en druk op de pulseknop tot alles gemengd is.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot het soepel is.
- Maak er een platte schijf van en verpak het in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Kneed het deeg nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
- Steek rondjes uit met een uitsteker en druk het voorzichtig in de bakring en tegen de randen aan. Zet de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat die in de koelkast past.
- Snijd deeg dat boven de ring uitsteekt netjes met een mes weg en prik wat gaatjes in de bodem.
- Zet de taartjes voor het bakken nog een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vul de taartjes met een stukje bakpapier en een steunvulling zoals gedroogde peulvruchten.
- Bak de taartbodems 12 minuten en vervolgens nog 3 minuten zonder steunvulling.
- Smelt voor de vulling de chocolade au bain marie en verwarm in een steelpan de slagroom en melk tot het kookpunt.
- Klop het ei los met het warme roommengsel en meng dit door de chocolade.
- Verdeel de vulling over de chocoladebodems en bak de taartjes nog eens 20 -25 minuten tot ze net gestold zijn.
- Laat de tartelettes afkoelen op een rooster en week ondertussen de gelatine in koud water.
- Schil de bloedsinaasappels boven een kom en zodanig dik dat je het vruchtvlees zonder vlies krijgt. Snijd hier mooie partjes uit en knijp de rest uit boven de kom.
- Breng het sap met de suiker aan de kook en los hier de gelatine in op.
- Verdeel de partjes bloedsinaasappel over de chocolade taartjes en bestrijk met het gelatinemengsel.