Workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Soms voel ik me echt een enorme geluksvogel! Zo kreeg ik pas een uitnodiging van Ianna van PR bureau Powcomms of ik naar patisserie Petit Gateau wilde komen voor een workshop. Bijna had ik gemaild: ‘duhhhh natuurlijk’ haha maar ik moest eerst even oppas regelen. Ik sprong nog net geen gat in de lucht toen dat gelukt was want als ik kan bakken en dan ook nog bij zo’n mooie patisserie ben ik superblij! Ik had echt zoveel zin in deze workshop kleine taartjes bij Petit Gateau!

workshop kleine taartjes bij Petit Gateau
workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Passie voor bakken

Met een select gezelschap werden we op deze warme middag verwelkomd in de bakkerij voor de workshop kleine taartjes bij Petit Gateau. Samen met Mariëtte van Zoetrecepten, Susan van Smulpaapje en tegenwoordig ook blog Carpefckndiem en Rutger van Heel Holland Bakt en Rutger Bakt mocht ik de fijne kneepjes van de overheerlijke kleine taartjes leren. Het is gewoon zo tof als je mensen met dezelfde passie bij elkaar zet! We hebben allemaal best al wat basiskennis maar toch krijg je dan weer super fijne tips die ervoor zorgen dat je bakresultaat nog beter wordt.

workshop kleine taartjes bij Petit Gateau
workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Petit Gateau

Petit Gateau is ontstaan vanuit een passie en juist zo’n mooi verhaal maakt het bijzonder. Meike woonde in Parijs met haar gezin en besloot op een dag haar droom waar te gaan maken: het openen van een patisserie. Na het volgen van de benodigde opleidingen en stages in sterrenrestaurants, was het dan zover! Ze opende haar eigen patisserie in Parijs waar ze ook workshops gaf. De minimini’s waar ze nu zo bekend om staat, ontstonden per toeval na het vinden van een doos kleine bakringen. De minimini’s werden een groot succes en de tartelettes danken de bijnaam aan de eerste klant die ze kocht.

workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

30000 minimini’s per maand

In 2012 verhuisde Meike met haar gezin weer terug naar Nederland en opende een Petit Gateau in Amsterdam. Naast een vestiging in de Haarlemmerstraat is er ook een in de foodhallen. Iedere maand worden er zo’n 30000 minimini’s gemaakt naast andere lekkernijen zoals croissants en grote tartes. Ook hier kun je er terecht voor workshops en zo stond ik er op een warme dinsdagmiddag ook om de heerlijke minimini’s te maken! Met het basisrecept voor zanddeeg zoals in het boek ‘kleine taartjes‘ staat, kun je eindeloos variëren qua vulling. Alles wordt helder en duidelijk uitgelegd in het boek zodat je zelf aan de slag kunt om te genieten van heerlijke kleine taartjes in jouw favoriete smaak!

workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Basisrecept

Ik had zelf nog geen bakringen in huis dus maakte een grotere tarte van 22 cm maar ik ga ze wel snel bestellen want juist die kleine tartelettes zijn zo leuk! Ik vulde mijn tarte met heerlijke citroencrème (die je wel een dag van tevoren moet maken) en gekarameliseerde pruimen en abrikozen. Ook met alleen de citroencrème is dit al heerlijk! Je krijgt hier ook het basisrecept en koop zeker ook het boek voor nog meer leuke ideeën! Waar ga jij jouw minimini mee vullen?

workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Ingrediënten en bereidingswijze kleine taartjes met citroencrème

Voor 12 taartjes van 6 cm doorsnee

Deeg (Pâte sablée)

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram koude roomboter
  • 1 biologisch ei
  • extra nodig: bakringen van 6 cm en een uitsteker van 8 à 9 cm
  1. Doe de bloem met de poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
  2. Verdeel de roomboter in blokjes en wrijf die met je vingers door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Kluts het ei.
  4. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je wat bloem toe, als het te droog is, voeg je wat ei toe.
  5. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  6. Kneed het deeg nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
  7. Steek rondjes uit met een uitsteker en druk het voorzichtig in de bakring en tegen de randen aan.
  8. Snijd deeg dat boven de ring uitsteekt netjes met een mes weg en prik wat gaatjes in de bodem.
  9. Zet de taartjes voor het bakken nog een half uur in de koelkast.
  10. Bak de taartjes zonder vulling in 8 minuten op 170 graden Celsius en met vulling zo’n 25 minuten.
workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Citroencrème

  • 2 gelatineblaadjes
  • ongeveer 3 citroenen + zest van 1/2 citroen
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram ei (ongeveer 2 eieren)
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram roomboter
  1. Begin een dag vantevoren.
  2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  3. Rasp de schil van een halve citroen en pers de citroenen uit.
  4. Weeg 125 gram citroensap af en breng het met 65 gram suiker aan de kook.
  5. Klop de eieren met 90 gram suiker.
  6. Giet het warme citroensap bij de eieren, klop goed door en giet het terug in de pan.
  7. Breng de crème al roerend op laag vuur aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  8. Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer de gelatine erdoor.
  9. Roer vervolgens de citroenzest erdoor en mix de boter met de crème glad met de staafmixer.
  10. Dek de crème af met plasticfolie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven.
  11. Klop de crème de volgende dag met de mixer glad.
  12. Vul tenslotte een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de crème in de taartbodempjes.
  13. Bewaar de taartjes in de koelkast.

Gekarameliseerde pruimen en abrikozen (optioneel)

  • 125 gram pruimen
  • 125 gram abrikozen
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter
  1. Doe de suiker met de roomboter in een pan en laat op laag vuur karameliseren.
  2. Snijd ondertussen de pruimen en abrikozen in smalle partjes.
  3. Doe ze bij de karamel en bak ze op laag vuur nog zo’n 5 minuten.
  4. Bedek het taartje ermee en schep er nog wat van de saus overheen.
workshop kleine taartjes bij Petit Gateau

Ik hou sowieso van tartelettes en maakte al eens deze heerlijke Cranberry granaatappel tartelette!

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



9 thoughts on “Workshop kleine taartjes bij Petit Gateau”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up