fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mango ananas tartelettes

Mango ananas tartelettes

Ik vind het zo leuk om kleine taartjes te maken! Deze mango ananas tartelettes ontstonden ook weer spontaan en het bleek een schot in de roos. Als je mango en ananas combineert in een curd dan krijg je een heerlijke vulling voor deze geweldige tartelettes. En meringue maakt wat mij betreft alles beter haha. Het is zo lekker om eerst die zachte, zoete meringue te proeven en daarna het frisse van de mango ananas curd. Om tenslotte lekker van die krokante bodem te genieten! Hmmm, ik hou ervan en ik hoop jij ook want ik heb het recept natuurlijk voor je uitgewerkt.

mango ananas tartelettes

Eindeloos variëren met kleine taartjes

Heb je ook de tartelettes met rabarber en limoncello appels gezien die ik vorige week maakte? Als ik dit jaar mijn verjaardag met bezoek kan vieren dan weet ik zeker dat ik allemaal lekkere tartelettes ga maken met verschillende vullingen. Ik heb het boek kleine taartjes voor heel veel inspiratie maar je kunt zelf ook eindeloos variëren met wat je lekker vindt. Bovendien vind ik dit superleuke gebakjes om weg te geven. Het is niet moeilijk om ze te bakken en het is natuurlijk een genot om ze te eten!

mango ananas tartelettes

Wat is blind bakken?

Omdat je de tartelettes vult met curd, moet je ze eerst blind bakken. Blind bakken betekent dat je de deegbodem bakt met een steunvulling op bakpapier zodat de bodem in vorm blijft en de bodem bijvoorbeeld niet omhoog komt. Als de bodem dan gebakken en afgekoeld is, kun je de taartjes vullen met de koude vulling. De volgende keer zal ik trouwens een vulling maken die je meebakt, weet je gelijk ook hoe dat werkt! Lees voor je het recept gaat maken, goed alle stappen door en zet de ingrediënten vast klaar, dat scheelt tijdens het bakproces. Je kunt dit recept ook goed in delen maken door bijvoorbeeld de mango ananas curd een dag van tevoren te maken.

mango ananas tartelettes
Afdrukken Pin
3 van 1 stem

Mango ananas tartelettes

Een krokante bodem, romige frisse mango ananascurd en heerlijke meringue om het af te maken!
Gang Tussendoortje
Trefwoord ananas, lemon curd, mango, meringue, tartelette
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 10 stuks

Equipment

  • suikerthermometer
  • 10 bakringen van 6 cm
  • mixer
  • spuitzak
  • staafmixer

Ingrediënten

Deeg

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram koude roomboter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt

Mango ananas curd

  • 4 eidooiers
  • 120 g verse ananas in stukjes
  • 120 g verse mango in stukjes + extra ter decoratie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1/8 tl zout
  • 60 gram roomboter in blokjes

Meringue

  • 100 gram eiwit
  • snuf zout
  • 160 gram kristalsuiker
  • 45 gram water

Instructies

  • Meng de bloem met de poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
  • Wrijf de roomboter met je vingers door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Voeg een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je wat bloem toe, als het te droog is, voeg je wat ei toe.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Kneed het deeg nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
  • Steek rondjes uit met een uitsteker en druk het voorzichtig in de bakring en tegen de randen aan en prik wat gaatjes in de bodem.
  • Zet de taartjes voor het bakken nog een half uur in de koelkast en verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Leg een stukje bakpapier in de vormpjes en vul met een blindbakvulling. Bak de taartjes op een met bakpapier beklede bakplaat 12 minuten, haal de steunvulling eruit en bak nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Ga verder met de mango ananas curd. Pureer de mango en de ananas en zeef dit.
  • Doe de eidooiers, de mango ananas puree, de suiker en het zout in een hittebestendige kom. Klop alles door elkaar.
  • Zet de kom op een pan met kokend water en zorg dat de kom het water niet raakt. Zet het vuur laag.
  • Laat de mango ananas curd al roerend indikken tot het de achterkant van een lepel bedekt of de temperatuur 80 graden is.
  • Haal de curd van het vuur en roer de roomboter er geleidelijk door. Laat afgedekt met vershoudfolie volledig afkoelen.
  • Schep de curd wanneer het afgekoeld is in de tartelettebodems.
  • Klop het eiwit met een snuf zout stijf met de mixer.
  • Breng het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem aan de kook en laat het koken tot het een temperatuur heeft van 121 graden.
  • Giet, al mixend, in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwit.
  • Blijf kloppen tot de meringue afgekoeld is en stijve pieken vormt.
  • Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje of schep het gewoon op de tartelettes en maak er mooie pieken in met een lepel.
  • Decoreer de tartelettes met verse mango. Ik gebruikte een hartjes uitsteker voor een leuk effect.
mango ananas tartelettes

Hou jij van mango of ananas?

Deze recepten zijn dan ook wel aan jou besteed!

Het recept voor mango ananas tartelettes makkelijk bewaren?

Gebruik deze foto om het op je Pinterest bord te bewaren.

mango ananas tartelettes

Deze zijn ook lekker

Grapefruit kokos cheesecake

Grapefruit kokos cheesecake

Deze grapefruit kokos cheesecake is wel heel bijzonder want geproefd door de beste patissiers van Nederland, die van Huize van Wely!

Kipcurry met mango

Kipcurry met mango

Deze kruidige kipcurry met mango is makkelijk te maken en superlekker!



2 thoughts on “Mango ananas tartelettes”

  • 3 sterren
    Dank voor dit zomerse recept! Erg leuk om uit te proberen, dank voor de gedetailleerde beschrijving. Ze zijn qua smaak gelukt, maar qua uiterlijk helaas mislukt. Enkele puntjes die mij opvielen:
    – Welke maat bakringen heb je gebruikt? Dit stond er niet bij en bij mij is de bodem met 8 cm maar heel dun geworden, net koekjes. Er stond ook niet dat je 10 bakringen nodig had, daardoor moest ik 3 porties maken, wat extra tijd kostte. Voor 10 porties kwam ik ook niet uit met het deeg als ik het tot 3 mm dik uitrolde, dus werden ze dun.
    – Kun je stap 9 t/m 13 niet doen tijdens het rusten van het deeg na stap 4?
    – Handig om bij stap 9 te benoemen dat de mango en ananas niet heel klein gesneden hoeft te worden i.v.m. pureren en vooral ook dat je een groot stuk (niet in stukjes) moet bewaren voor decoratie (ik had dat nu ook meegesneden helaas).
    – Stap 14 t/m 17 moeten gelijktijdig/snel achter elkaar? Hier is bij mij, ondanks precies volgen van de stappen, denk ik toch iets mis gegaan. Het was mij ook niet duidelijk of stap 17 echt kloppen was (bijv. met een garde) of nog mixen (met de mixer). Dit laatste heb ik gedaan, maar het werd eerder dunner dan dat er stijve pieken ontstonden. Het was wel stijf, maar toen ik het na een tijdje op de bodem deed werd het één drap.
    – Er mist een stap dat je de curd op de bodem doet? Moet de bodem eerst afgekoeld zijn? En hoort de curd stijf te zijn voordat je de meringue erop doet?
    Conclusie; leuk recept, maar ik heb er úren over gedaan en in ieder geval nog wat tips en/of handigheid nodig 🙂

    • Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik gebruik bakringen van 6 cm. Heb het gelijk aangepast in het recept. Bovenaan het recept staat dat het voor 10 taartjes is. Stap 9 tm 13 kun je inderdaad al eerder doen. Bij dit soort recepten is het handig om van tevoren het hele recept eerst door te nemen. Dan kun je het voor jezelf ook in kleinere delen verdelen zoals de curd een dag van tevoren maken. De decoratie is altijd optioneel. De hoeveelheden in het recept heb je echt nodig voor de curd anders kom je te kort. Er staat bij de ingrediënten ook bij dat je extra nodig hebt ter decoratie. Bij de ingrediënten staat ook dat de mango en ananas in stukjes moeten.
      Italiaanse meringue maak je zoals in de stappen beschreven dus inderdaad tegelijkertijd het eiwit stijfkloppen en de suikersiroop maken. Dit kan niet anders want dan kom je in tijdnood. Je bent al aan het kloppen met de mixer en daar voeg je dan in een dun straaltje de suikersiroop bij. Je blijft dus kloppen met de mixer tot het mengsel koel is. Meringue maken is niet persé het makkelijkste klusje 😉
      De stap van de curd in de bodems doen ontbrak inderdaad. De curd moet ook afgekoeld zijn zoals in het recept staat en tegen die tijd zijn de bodems ook afgekoeld. De meringue kan er dan gelijk op. De curd is dan ook wat stijver.
      Fijne zondag nog! groetjes Debbie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Deb's Bakery & Kitchen