Bak basics: chocolade cupcakes met chocolade frosting

Bak basics: chocolade cupcakes met chocolade frosting

Als je begint met bakken dan is dat voor de meeste mensen eerst voorzichtig met een kant- en klare bakmix. Ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving die zo vanuit de losse pols is gaan bakken. Ook ik haalde vroeger de brownie- en appeltaartmixen bij de supermarkt. Er is natuurlijk ook niets mis mee maar toen ik vaker ging bakken, wilde ik wat meer experimenteren. Als je je dan gaat afvragen wat er nou in zo’n pak zit dan is dat bijzonder weinig. Het zijn in ieder geval geen ingrediënten die je niet los kunt kopen en waardoor je meer vrijheid hebt in de verhouding van de ingrediënten. Daarom leer ik je nu de volgende bak basics: chocolade cupcakes met chocolade frosting.

chocolade cupcakes

Basisrecepten

Omdat ik graag mijn lekkernijen met iedereen deel maar niet iedereen in de buurt woont om te komen proeven, wil ik de komende tijd wat meer basisrecepten met jullie gaan delen. Zodat jullie thuis ook kunnen gaan genieten van al dat lekkers uit de oven zonder dat je daarvoor een pakje nodig hebt. Want naast de basisingrediënten zitten er vooral veel conserveringsmiddelen in en moet je nog steeds zelf een hoop toevoegen. Gebak is al niet het meest gezond om te eten maar als je het helemaal zelf maakt, weet je in ieder geval wat er in gaat. Bovendien kun je dan zelf nog de keuze maken om biologisch en / of fairtrade producten te gebruiken. 

Chocolade cupcakes

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit echt een groot fan was van cupcakes. Meestal vond ik ze alleen lekker nadat ze uit de oven kwamen en dus nog een beetje warm waren maar al snel wordt het een droge hap. Daarom ben ik gaan experimenteren en ik vind dit echt een topper! Het cakeje is lekker smeuïg van binnen, bijna brownie-achtig en na 2 dagen ook nog goed te eten. Het is dan natuurlijk wel lekker en luxe om een lekkere frosting op het cakeje te spuiten. Botercrème is lekker maar vind ik ook erg zwaar en zoet dus daarom heb ik zelf een frosting bedacht die wat minder heftig is en die kinderen ook gewoon helemaal op krijgen. Want laten we eerlijk zijn, zo’n mega cupcake met een grote toef botercrème is voor de meeste kinderen echt teveel. In ieder geval wil ik jullie dit lekkere basic recept niet onthouden. Ik ben benieuwd wat jullie vinden, laat je het me weten? 

chocolade cupcakes
MUFFINS EN CUPCAKES

Ingrediënten en bereidingswijze bak basics: chocolade cupcakes met chocolade frosting

Voor 12 cupcakes

Cupcakes

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 25 gram cacaopoeder
 • 2 eieren
 • 125 gram suiker
 • 125 gram zonnebloemolie
 • 1 tl vanille extract
 • 1 el melk

Frosting

 • 200 gram roomkaas
 • 200 ml slagroom
 • 100 gram gesmolten pure chocolade
 • 200 gram poedersuiker

Extra: muffinvormpjes, een muffinbakblik, een spuitzak met stervorming mondje en eventueel hagelslag als garnering

Aan de slag

 • Verwarm de oven vooor op 180 graden Celsius en zet een muffinbakblik klaar met vormpjes erin. 
 • Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in de keukenmachine of in een grote kom. 
 • Mix dit vervolgens tot een glad beslag en voeg dan de melk toe. 
 • Verdeel het beslag over 12 vormpjes. Het lijkt weinig maar je hebt aan 1 eetlepel per vormpje genoeg. Wel even de kom goed uitschrapen 🙂 
 • Bak tenslotte de cupcakes in 20 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker.
 • Laat de chocolade cupcakes afkoelen op een rooster. 
 • Ga vervolgens verder met de frosting en klop de roomkaas met de poedersuiker luchtig.
 • Voeg de slagroom toe en klop het tot een stijve massa.
 • Mix nu rustig de gesmolten chocolade erdoor. 
 • Doe de chocolade frosting in de spuitzak en spuit toeven op de afgekoelde cakejes. 
 • Garneer de chocolade cupcakes met chocolade frosting met hagelslag en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Gek op cupcakes en muffins? Bak dan ook:

Ga jij deze bak basics: chocolade cupcakes met chocolade frosting maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.