Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Sinterklaas en strooigoed

Over een paar weken is het zover en dan komt Sinterklaas weer naar Nederland. Als je naar alle strooigoed in de winkels kijkt, zou je denken dat hij al eind augustus kwam maar half november is het pas echt zover! Nu ik kinderen heb, is het leuk om daar samen naartoe te leven. Eerlijk gezegd heb ik er zelf niet zo heel veel mee, dat komt waarschijnlijk doordat ik op 6 december jarig ben en vond ik het vroeger vooral storend als mensen Sinterklaas vierden op mijn verjaardag haha. Het is ook een periode om veel bakken want er zijn zoveel lekkere dingen om uit de oven te toveren voor Sinterklaas en later natuurlijk ook Kerst. Het huis ruikt hier regelmatig heerlijk en nu heb ik nog een extra inspiratiebron in de vorm van dit leuke boek vol met recepten voor Sinterklaas en Kerst. En ik mag met jullie het recept voor gevulde speculaas uit Strooigoed delen!

Sinterklaascadeautje

Het boek is een heerlijk naslagwerk bomvol allerlei lekkers voor de feestdagen. Maar je kunt er natuurlijk het hele jaar door inspiratie uit putten want een lekkere wortelcake of kerstkransjes (eventueel in een andere vorm) smaken toch altijd? De foto’s zien er verleidelijk uit, de recepten zijn duidelijk en overzichtelijk en je kunt nagenoeg alle ingrediënten goed verkrijgen. Het boek kost € 9,95 en is daarmee ook gelijk een heel leuk Sinterklaascadeautje!

Interview met Anne-Marij

Ik volg Anne-Marij al een tijdje via social media en zie altijd zoveel lekkers voorbij komen. Ik mocht haar interviewen over haar boek en bedacht een aantal vragen voor haar. Onder het interview vind je het recept voor de gevulde speculaas uit het boek dat ik met jullie mag delen.

  • Hoe lang is jouw to-do baklijst en wat staat er bovenaan?
    • Anne-Marij: Eerlijk gezegd heb ik niet echt een hele lange to do lijst. Wat betreft bakken ben ik best wel impulsief. Als ik wat lekkers voorbij zie komen of in mijn hoofd heb wil ik het het liefst meteen uit proberen, geeft ook weer ruimte voor iets nieuws.
  • Kom je met een eigen winkel en al het bakken voor je boek nog weleens toe aan gewoon bakken voor fun?
    • Ook het bakken voor de winkel en het boek voelt nog steeds een beetje als voor de ‘lol` , ook al is het nu officieel mijn werk. Ik blijf bakken en nieuwe dingen uitproberen gewoon heel erg leuk vinden. Het kan je heel erg verrassen en soms valt het heel erg tegen. Zo maakte ik laatst vegan fudge van rauwe cacao, pindakaas en dadels. Super simpel maar heel lekker en een hit in de winkel. Dus ja ik bak nog steeds voor de fun maar daarentegen staat thuis de oven niet vaak meer aan voor een taart of iets dergelijks. Dan doe ik toch andere dingen.
  • Wie is je grote voorbeeld op het gebied van patisserie?
    • Uhm tja lastig, ik heb niet echt een groot voorbeeld. Ik vind het vooral heel leuk om bij veel plekken te kijken waar ze ook met eten werken, dat hoeft dan ook niet perse zoet te zijn. Inspiratie kan overal vandaan komen eigenlijk. Zo vind ik de kookboeken en blog van The green kitchen heel inspirerend, maar ook een winkel als petit gateau in Amsterdam of Stach bijvoorbeeld. Van zulke plekken of dingen kan ik heel blij worden en vol inspiratie aan het werk gaan.
  • Waar heb je je inspiratie voor Strooigoed vandaan gehaald?
    • Inspiratie van strooigoed komt eigenlijk een beetje op het zelfde neer als het vorige antwoord. Zoveel boeken, plekken internet, Pinterest en vooral zelf veel testen en kijken wat in de smaak valt.
  • Staat er nog een familierecept in Strooigoed?
    • Nee geen familierecept, wel het inmiddels binnen en buiten de familie befaamde bokkenpootje.
  • Wat is je eigen favoriete Strooigoed?
    • Ik vind gevulde speculaas echt superlekker. Een klassieker maar wel eentje die ik achter elkaar op kan eten.

Gevulde speculaas

Recept en bereiding gevulde speculaas

Voor 6 tot 8 stukken

Speculaas

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder (let op, in het boekje staat 2 el. Anne-Marij heeft bevestigd dat dit 2 tl moet zijn. Dit staat overigens ook bij het gewone speculaasrecept)
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 2 el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 5 el melk

Vulling

  • 200 gram amandelmeel (ik had amandelmeel van ongepelde amandelen dus op de foto ziet het spijs er donkerder uit)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ei + extra om te bestrijken
  • rasp en sap van 1 biologische citroen

Garnering

  • geschaafde of halve amandelen
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng voor de speculaas alle ingrediënten tot een kruimelig deeg. Ik deed dit met de keukenmachine.
  3. Voeg steeds een beetje melk toe tot je een samenhangende deegbal hebt.
  4. Leg het deeg in de koelkast.
  5. Maak de vulling door het amandelmeel te mengen met de suiker, het ei en de rasp en sap van de citroen. Ik zou zelf de volgende keer de citroen weglaten. Ik persoonlijk vind dit minder lekker maar dat is echt smaakgevoelig. Ik zou dan wel iets van amandelextract of melk toevoegen om de smeuïgheid te behouden.
  6. Rol je speculaasdeeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een rechthoek met een dikte van 5 mm.
  7. Snijd het deeg in twee gelijke stukken. Snijd de randjes eventueel mooi bij.
  8. Leg een van de deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer met de amandelvulling. Dit mag een goede laag zijn van ongeveer een cm dik.
  9. Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat geklutst ei.
  10. Druk de amandelen erin en bak de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar.
  11. Laat de gevulde speculaas afkoelen voordat je het in stukken snijdt.

Kijk ook eens bij deze recepten voor nog meer Sinterklaasinspiratie: Sinterklaas trifle met speculaasroom en Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.