Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten

Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten

Nieuwe ideeën 

Af en toe weet ik ook niet waar ik het vandaan haal. Soms schieten ineens allerlei recepten en ideeën door mijn hoofd die ik tegenwoordig gelukkig gelijk in mijn telefoon noteer anders vergeet ik het weer. Zo heb ik eigenlijk altijd wel nieuwe ideeën en dat levert de leukste recepten op! Net als dit recept. Het is zo enorm lekker geworden en in één keer goed gelukt en dan ben ik eigenlijk best wel heel erg trots op mezelf haha.   

Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten

Suikerbrood to the max

Maar even serieus, dit suikerbrood is echt hemels! Een suikerbrood to the max met speculaaskruiden en stukjes kruidnoot. Bovendien is het lekker klef en ook na een paar dagen nog lekker, precies zoals suikerbrood volgens mij hoort te zijn. Ook is het wel een keer leuk om wat anders te serveren tijdens het Sinterklaas feest. Je kunt er ook nog een dessert van maken door er een bolletje kaneelijs bij te serveren. Hmmm, ik ga hem snel nog een keer maken! 

Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten

Ingrediënten en bereiding

Neem even de tijd voor dit brood. Het is niet moeilijk om te maken maar je moet tussendoor wachten tot het voldoende gerezen is en daar kan ik je niet zomaar een tijd voor geven. Wel een richtlijn maar kijk goed naar het deeg, dat is altijd leidend en het verschilt nogal hoe de temperatuur in huis is, of het vochtig is of hoe koud je ingrediënten zijn. Buiten dat kan er niet veel misgaan en ik hoop dat je ervan geniet! Tag je me op social media als je het hebt gemaakt? @debsbakery of #debsbakerykitchen.

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 200 ml melk
  • 50 gram gesmolten roomboter, afgekoeld
  • 45 ml maple syrup
  • 1 ei
  • 100 gram parelsuiker of in stukken gehakte suikerklontjes
  • 100 gram grof gehakte kruidnoten
  • extra: zonnebloemolie om in te vetten, broodbakblik van 30 x 10 cm
  1. Meng de bloem met de gist, het zout en de speculaaskruiden.
  2. Roer de melk, maple syrup en het ei door elkaar.
  3. Kneed het bloemmengsel en het melkmengsel door elkaar in de standmixer. 
  4. Voeg, als alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn, de roomboter toe. 
  5. Kneed het deeg in ongeveer 1o minuten tot een soepel geheel. Als het deeg van de wand van de kom loslaat, is het goed.
  6. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en laat afgedekt in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
  7. Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevet aanrecht.
  8. Druk de lucht eruit en rol het uit tot een rechthoek en verdeel de helft van de parelsuiker en kruidnoten erover.
  9. Vouw het deeg in 3-en, net als een brief.
  10. Draai het deeg een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek. Verdeel de rest van de suiker en kruidnoten erover en vouw het weer dicht.
  11. Kneed het deeg nu goed door zodat alles goed met elkaar vermengd is. 
  12. Bol het deeg losjes op en laat 20 minuten afgedekt rusten (ik zet de kom er altijd ondersteboven op)
  13. Vet de bakvorm in en bekleed met een vel bakpapier.
  14. Rol het deeg uit tot een rechthoek en rol het vervolgens strak op. Let daarbij op dat de rol niet langer dan het bakblik wordt. Knijp de naad goed dicht en leg de rol met de naad naar beneden in de bakvorm.
  15. Laat het deeg afgedekt nog eens 45-60 minuten rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een natte vinger zachtjes op drukt en het veert langzaam terug. 
  16. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius boven- en onderwarmte.
  17. Bak het brood in circa 30 minuten gaar. Het is gaar als het hol klinkt wanneer je erop klopt.
  18. Haal het uit de vorm en laat afkoelen.

 

 



4 thoughts on “Sinterklaas suikerbrood met kruidnoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
%d bloggers liken dit: