Appeltaart met walnoten frangipane
Inhoudsopgave
Lekkere appeltaart met walnoten frangipane om van te genieten!
Op het moment dat ik dit schrijf, stormt het buiten en is het maar guur en herfstachtig. De perfecte dag om deze appeltaart met walnoten frangipane te maken! Het zelfgemaakte korstdeeg, de romige walnoten frangipane en de frisse appel maken dit een verrukkelijk taartje om van te smullen!
Wat is walnoten frangipane?
Frangipane is een klassieke amandelcrème op basis van gelijke delen amandelen, suiker, boter en ei. Je draait daar een heerlijke, romige crème van die gebruikt wordt als vulling. Als je in plaats van amandelen andere noten gebruikt, zoals in dit geval walnoten, krijg je een verrukkelijke variant op de klassieke frangipane. Dit zorgt voor een smakelijke vulling voor je taart!
Bodem blind bakken
Voor deze taart start je met het maken van het deeg. Je kunt dit ook 1 of 2 dagen van tevoren doen. Het deeg kun je gemakkelijk in de koelkast bewaren tot gebruik. De bodem moet je eerst blind bakken. Blind bakken houdt in dat je de bodem eerst met een steunvulling voorbakt zodat deze niet te nat blijft tijdens het bakken met de uiteindelijke vulling. Voor blind bakken heb je bakpapier nodig en een steun vulling. Dit kunnen bakparels zijn of gedroogde peulvruchten of rijst. Gebruik je peulvruchten of rijst dan kun je deze niet meer eten, maar wel keer op keer gebruiken als blindbakvulling.
Appeltaart met walnoten frangipane
Equipment
- vlaaivorm met losse bodem
- foodprocessor
- deegroller
- bakpapier
- gasbrander optioneel
- steunvulling zoals bakbonen
Ingrediënten
Korstdeeg
- 225 g bloem plus extra om te bestuiven
- 45 g boekweitmeel
- 4 el suiker
- 170 g koude roomboter in blokjes
- 1 ei
- 1/4 tl zout
- 1,5 tl appelazijn
- 2 el water
Walnoten frangipane
- 100 g walnoten
- 100 g suiker
- 100 g roomboter
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemalen kardemom
- snufje gemberpoeder
Topping
- 5 appels gehalveerd en in dunne plakjes
- kristalsuiker
Instructies
Korstdeeg bereiden
- Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg in de kom van de foodprocessor en maal met behulp van de foodprocessor tot een kruimelig geheel.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en draai kort tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Bekleed de vorm met bakpapier.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot het groot genoeg is om in de vorm te passen. Leg het in de vorm en snijd de randjes bij.
- Prik het deeg in met een vork, leg er een vel bakpapier over en vul met blindbakbonen.
- Bak de bodem 15 minuten voor, verwijder de steunvulling en ga verder met de vulling.
- Doe alle ingrediënten voor de frangipane in de kom van de foodprocessor en maal tot fijn tot een romige crème.
- Verdeel de frangipane over de bodem.
- Verdeel hier de appelpartjes over en bestrooi met suiker.
- Bak de taart nog eens 30 minuten in de oven.
- Bestrooi de appels met wat extra suiker en zet kort onder de grill of karamelliseer met een gasbrander.
- Zet de taart een nacht in de koelkast voor het beste resultaat, maar als je niet kunt wachten, kun je hem gelijk serveren!
Lekkere recepten met appel
Ben jij ook zo dol op bakken met appels? Dan heb ik goed nieuws voor je want er staan nog veel meer lekkere baksels met appel voor je klaar op de blog. Kijk maar eens bij deze recepten: