Appel citroen ricotta cakejes
Hoewel ik een stuk minder bak dan een paar jaar geleden, komt er nog wel wekelijks iets lekkers uit de oven rollen. Het grote verschil met toen is dat ik het meeste weggeef aan vrienden, familie en buren. Ik wist al dat ik het ontzettend leuk vind om anderen blij te maken met wat lekkers maar het is ook nog eens beter voor mezelf omdat ik dan niet alles op eet hahaha. Deze appel citroen ricotta cakejes verdwenen trouwens in rap tempo in de buik van mijn oudste zoon dus er was niet veel over om weg te geven maar dat is helemaal niet erg. Als er maar iemand blij van wordt 🙂
Naar recept gaanInhoudsopgave
Luchtige cakejes voor Vaderdag
Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om deze lekkere luchtige cakejes zelf te maken! Ok, je moet er een aantal kommen voor vies maken maar dan heb je ook wat. Door het eiwit stijf te kloppen en door het beslag te spatelen, krijg je lekkere luchtige cakejes. Lekker fris door de citroen en door de appel eerst even te bakken, geef je ze extra smaak! Zeker weten dat je je vader hier nog mee kunt verwennen op deze zonnige vaderdag!
Appel citroen ricotta cakejes bakken
Nog even een tip voor het bakken van deze appel citroen ricotta cakejes: je kunt het beste vaste vormpjes gebruiken. Of doe ze rechtstreeks in je (siliconen) cupcake bakvorm maar mijn cakepapiertjes hebben een naad aan de zijkant en die barstte dus open. Niet dat het heel erg is maar als je je daar enorm aan stoort dan zou ik het anders doen. Mijn vormpjes komen trouwens van de Wibra waar je hele leuke vindt maar anders zijn er natuurlijk ook genoeg andere toffe vormpjes te vinden! Nog een laatste tip: heb je een metalen cupcakevorm, vet die dan heel goed in en bestrooi met bloem zodat de cakejes niet plakken.
Appel citroen ricotta cakejes
Ingrediënten
Appel topping
- 3 appels geschild en in stukjes
- 50 g roomboter
- 1 el poedersuiker
- snuf zout
- 1 citroen sap en rasp, je gebruikt de helft nu en de helft later in het recept
ricotta topping
- 160 g ricotta
- 1 tl vanille extract
- rasp van halve citroen
- 1 el poedersuiker
cake beslag
- 50 g amandelmeel
- 210 g bloem
- snuf zout
- 250 g poedersuiker + extra om te bestrooien
- 200 g gesmolten roomboter
- 180 g eiwit ongeveer 6 stuks
- sap van 1/2 citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden en zet 15 cakevormpjes neer. Ik gebruikte papieren maar die barstten enigzins open.
- Smelt voor de appel topping de roomboter in een koekenpan en voeg dan de poedersuiker, het zout en het sap en de rasp van 1/2 citroen toe.
- Doe de stukjes appel erbij en bak zachtjes 5 minuten. Laat afkoelen.
- Klop de ricotta los met het vanille extract, citroenrasp en 1 el poedersuiker.
- Meng het amandeelmeel met de bloem, het zout en de poedersuiker in een grote kom.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
- Meng de gesmolten roomboter en het citroensap door het bloemmengsel en vouw de eiwitten erdoor.
- Verdeel het beslag over de vormpjes, schep op ieder cakeje een lepeltje van de ricotta en top af met de appels.
- Bak de cakejes in 25 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen op een rooster.
- Bestuif ze voor serveren met poedersuiker.