Verwarm de oven voor op 170 graden en zet 15 cakevormpjes neer. Ik gebruikte papieren maar die barstten enigzins open.
Smelt voor de appel topping de roomboter in een koekenpan en voeg dan de poedersuiker, het zout en het sap en de rasp van 1/2 citroen toe.
Doe de stukjes appel erbij en bak zachtjes 5 minuten. Laat afkoelen.
Klop de ricotta los met het vanille extract, citroenrasp en 1 el poedersuiker.
Meng het amandeelmeel met de bloem, het zout en de poedersuiker in een grote kom.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
Meng de gesmolten roomboter en het citroensap door het bloemmengsel en vouw de eiwitten erdoor.
Verdeel het beslag over de vormpjes, schep op ieder cakeje een lepeltje van de ricotta en top af met de appels.
Bak de cakejes in 25 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen op een rooster.
Bestuif ze voor serveren met poedersuiker.