Ga terug Email Link
Appeltaart met walnoten frangipane

Appeltaart met walnoten frangipane

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
koeltijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang gebak, taart
Porties 12 personen

Equipment

  • vlaaivorm met losse bodem
  • foodprocessor
  • deegroller
  • bakpapier
  • gasbrander optioneel
  • steunvulling zoals bakbonen

Ingredients
  

Korstdeeg

  • 225 g bloem plus extra om te bestuiven
  • 45 g boekweitmeel
  • 4 el suiker
  • 170 g koude roomboter in blokjes
  • 1 ei
  • 1/4 tl zout
  • 1,5 tl appelazijn
  • 2 el water

Walnoten frangipane

  • 100 g walnoten
  • 100 g suiker
  • 100 g roomboter
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • snufje gemberpoeder

Topping

  • 5 appels gehalveerd en in dunne plakjes
  • kristalsuiker

Instructions
 

Korstdeeg bereiden

  • Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg in de kom van de foodprocessor en maal met behulp van de foodprocessor tot een kruimelig geheel.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en draai kort tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Bekleed de vorm met bakpapier.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot het groot genoeg is om in de vorm te passen. Leg het in de vorm en snijd de randjes bij.
  • Prik het deeg in met een vork, leg er een vel bakpapier over en vul met blindbakbonen.
  • Bak de bodem 15 minuten voor, verwijder de steunvulling en ga verder met de vulling.
  • Doe alle ingrediënten voor de frangipane in de kom van de foodprocessor en maal tot fijn tot een romige crème.
  • Verdeel de frangipane over de bodem.
  • Verdeel hier de appelpartjes over en bestrooi met suiker.
  • Bak de taart nog eens 30 minuten in de oven.
  • Bestrooi de appels met wat extra suiker en zet kort onder de grill of karamelliseer met een gasbrander.
  • Zet de taart een nacht in de koelkast voor het beste resultaat, maar als je niet kunt wachten, kun je hem gelijk serveren!
Trefwoord appel, walnoten