Appel pecan taart met zoute karamel

Appel pecan taart met zoute karamel

Een heerlijke appel pecan taart met zoute karamel maken

Met het idee van een pecan pie in mijn achterhoofd maakte ik deze appel pecan taart met zoute karamel. Appels en pecannoten smaken verrukkelijk bij elkaar, dus waarom niet samen in een taart verwerken? En de zoute karamel maakt het helemaal af!

Appel pecan taart met zoute karamel

Appeltaart in vele vormen

Appeltaart is en blijft favoriet bij velen. Wie is er niet opgegroeid met de appeltaart van de bekende bakmix uit de supermarkt? Mijn moeder maakt hem nog steeds op die manier! De appeltaart is een echte Hollandse traditie. Met of zonder rozijnen, grote stukken appel of plakken, noten erin of misschien zelfs cranberries. Mijn vader maakt appeltaart met geraspte appel! Ook qua uitvoering kun je alle kanten op met een appeltaart. Je kunt er mini tartelettes van maken of een appel cranberry cheesecake, een appel speculaas kruimeltaart of een amandel appeltaartje met mascarponecrème. Ook de amaretto cheesecake met gekarameliseerde appel is een aanrader of mijn grote favoriet de appel karamel cheesecake!! Je kunt dus volop genieten van appels in gebak. In dit geval van deze appel pecan taart met zoute karamel!

Appel pecan taart met zoute karamel

Zoute karamel

En zoute karamel, what can I say? Dat is en blijft toch een goddelijke uitvinding. Het geeft net dat beetje extra aan een taart. Het moment dat je die goudkleurige karamel over je taart giet, gebeurt er iets magisch. Je wil er bijna in duiken en vooral van genieten! Deze appel pecan taart met zoute karamel heeft het allemaal: het frisse, het zoute, het zoete en het knapperige. Elke hap is puur genot, daar wordt je gewoon blij van! Je maakt trouwens veel teveel karamel met dit recept, maar in de koelkast blijft het weken goed. Als je er zo lang vanaf kunt blijven ;-).

Appel pecan taart met zoute karamel-

Bakbenodigdheden

Ik ben een groot fan van het maken van deeg met de foodprocessor. Het is gewoon supersnel en makkelijk! Natuurlijk kan het ook met de hand. Kneed het korstdeeg kort en met zo min mogelijk contact met je handen zodat de boter niet te warm wordt. Echt met je vingertoppen dus. Ik heb voor deze appeltaart een hele mooie aardewerk taartvorm gebruikt. Het is qua grootte meer een quichevorm maar een taartvorm kan ook prima. Let op dat je echt een ruime vorm gebruikt. Die van mij heeft een doorsnede van 32 cm. Het is dus geen hoge taart. Lekker is ‘ie wel dus maak hem gewoon en proef het zelf!

Appel pecan taart met zoute karamel

Gang gebak, taart
Trefwoord appeltaart, karamel, pecannoten, zoute karamel
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 30 minuten
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 taartvorm van 32 cm van keramiek of een grote springvorm
  • Food processor

Ingrediënten

Korstdeeg

  • 250 gram koude roomboter in blokjes
  • 385 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 2 el suiker
  • 8 – 10 el water
  • boter om in te vetten

Vulling

  • 8 kleine Elstar appels
  • 1 el citroensap
  • 100 gram suiker
  • 35 gram bloem
  • 1/2 tl kaneel
  • snuf zout

Crumble

  • 60 gram koude roomboter
  • 70 gram bloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram havermout
  • 1/2 tl zout

Zoute karamel

  • 300 gram suiker
  • 3 el water
  • 200 gram slagroom op kamertemperatuur
  • 55 gram roomboter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 1/2 el grof zeezout

Topping

  • 70 gram pecannoten

Instructies

Korstdeeg

  • Doe de ingrediënten voor het deeg, behalve het water, in de foodprocessor en meng door elkaar.
  • Voeg het water toe en druk op de pulse knop tot het een samenhangend deeg is. Verpak het in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote vorm van 32 cm in.
  • Verwijder het klokhuis, schil de appels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Schep ze in een grote kom voorzichtig om met het citroensap, de suiker, bloem, kaneel en zout.
  • Doe de ingrediënten voor de crumble in de kom van de foodprocessor en maal het tot een kruimelig geheel.
  • Kneed het deeg kort door en rol het korstdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij.
  • Schep de vulling in de taartvorm en verdeel de appels gelijkmatig. Verdeel de crumble erover.
  • Bak de taart 55 minuten en strooi dan de pecannoten erover. Bak nog 5 minuten mee.
  • Maak ondertussen de karamelsaus. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.
  • Laat het koken tot het een mooie karamelkleur heeft. Roer dan op laag vuur de slagroom erdoor.
  • Voeg tenslotte klontje voor klontje de boter toe, gevolgd door het zeezout. Laat afkoelen.
  • Haal de taart uit de oven, laat 30 minuten afkoelen en verdeel er dan wat karamelsaus over. Je houdt karamelsaus over, maar die kun je nog extra bij de taart serveren.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.