Appel abrikozentaartje
No waste dus bakken maar!
Het was weer eens zover, de appels waren te snel verschrompeld en weggooien is zonde dus dan maar bakken! Oh oh wat erg, maar niet heus. Bakken is zo leuk en het resultaat is meestal ook superleuk en heeeeel lekker! Ik heb inmiddels wel wat verschillende bakrecepten met appel op mijn blog staan zoals een appel caramel cheesecake of apple squares. Genoeg om uit te kiezen en dit appel abrikozentaartje is ook weer zo’n lekkere! Appel en abrikozen combineren heel goed en die lekkere crumble bovenop geeft altijd wat extra’s. De volgende keer ga ik misschien de abrikozen wellen in wat likeur, ik denk dat dat wel een lekkere toevoeging is. Maar zo is de taart ook al heerlijk!
Ingrediënten en bereidingswijze appel abrikozentaartje
Wat heb je nodig voor een taartje voor 8 – 10 personen:
Deeg:
- 250 gram bloem
- 130 gram koude roomboter in blokjes
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 2-3 eetlepels ijswater
Vulling:
- 6 appels, geschild, zonder klokhuis en in plakjes
- 60 gram kristalsuiker
- 2 theelepels citroenzest
- 1 theelepel versgeraspte gember
- 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- snuf zout
- eventueel: grand marnier of cointreau om de abrikozen in te wellen
Crumble:
- 90 gram bloem
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 90 gram ongezouten roomboter
Aan de slag
- Wel de abrikozen een half uur in water.
- Bereid het deeg in de keukenmachine. Doe alle ingrediënten behalve het water in de kom en maal het in een paar keer met de pulseknop tot fijn kruim.
- Doe eerst 1 eetlepel ijswater erbij en meng het weer met de pulseknop.
- Herhaal dit tot het deeg net samenhangend is. Het moet geen bal vormen maar klontjes.
- Stort het deeg op het aanrecht en vorm er met je handen een bal van. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Doe de appel met suiker, zest en 2 eetlepels water in een koekenpan en verwarm alles zo’n 20 minuten op laag vuur.
- Roer af en toe.
- Haal de pan van het vuur en voeg de abrikozen en een snufje zout toe. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
- Druk het deeg er met je handen in zodat de bodem en zijkanten goed bedekt zijn.
- Schep de vulling erin.
- Doe voor de crumble de ingrediënten in de keukenmachine en maal het met de pulseknop tot fijn kruim.
- Verdeel dit over de bovenkant van de taart en druk iets aan.
- Bak de taart 10 minuten op 200 graden Celcius en dan nog 40 minuten op 180 graden Celcius.
- Bedek eventueel met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Serveer het appel abrikozentaartje bij voorkeur warm. Lekker met wat slagroom.
Ga jij dit appel abrikozentaartje maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.