Torta di mele e pere (appel perentaart)
Dolci d’Italia
Ciao! In Italië zijn ze gek op zoetigheid. Allerlei soorten gebak, koekjes, taart, zoals deze torta di mele e pere en natuurlijk ijs zijn er in vele smaken. Het mag allemaal op en top zoet zijn. Vaak beginnen ze al bij het ontbijt met wat zoets, zoals een ‘cornetto’, een soort croissant vaak gevuld met lekkers als banketbakkersroom of nutella. Dat ze niet allemaal overgewicht hebben, ik begrijp er niets van. Maar lekker is het natuurlijk allemaal wel! Toen ik in Perugia studeerde, moest ik echt oppassen want die etalages met bergen goddelijk ijs en de etalages met de fantastische chocolade waren moeilijk te weerstaan. Ik heb daar wel heel vaak ijs gegeten, echt zo superlekker!
In Italië blinken ze echt uit in de cucina semplice, de simpele keuken. De torta di mele e pere is daar een mooi voorbeeld van. Eenvoudig, met pure smaken maar daarom natuurlijk niet minder lekker. Serveer de torta di mele e pere als nagerecht met een bolletje ijs of nog warm, bij de koffie. Wil je nog meer inspiratie voor appelgebak? Kijk dan ook eens naar het recept voor Hazelnootcake met appel en Appel abrikozentaartje.
Ingrediënten en bereidingswijze torta di mele e pere
Vulling
- 80 gram zachte boter + extra om in te vetten
- bloem om te bestuiven
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram blanke amandelen, fijngehakt
- 3 appels
- 2 peren
- 1 eidooier, losgeklopt
- paneermeel
Deeg
- 300 gram bloem
- 150 gram koude roomboter in blokjes
- 50 gram poedersuiker
- 2-3 eetlepels ijswater
- snuf zout
- Start met het deeg.
- Doe de bloem, boter en suiker met een snuf zout in de kom van de foodprocessor en mix het tot een geheel. Dit kan uiteraard ook met de hand. Probeer zo kort mogelijk te kneden omdat de boter anders opwarmt.
- Voeg beetje bij beetje wat ijswater toe tot het deeg een bal vormt.
- Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven op 200 graden Celcius (boven en onderwarmte)
- Schil de appels en peren, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in plakjes.
- Klop de boter en kristalsuiker glad en roer de amandelen erdoor.
- Schep daarna voorzichtig de appels en peren erdoor.
- Vet een springvorm van 20 cm in en bestuif met bloem.
- Rol 2 derde van het deeg uit tot een cirkel en bekleed de bodem en de rand van de springvorm met het deeg.
- Strooi wat paneermeel op de bodem en schep het appel-peermengsel erin.
- Rol het resterende deeg uit tot een cirkel en leg bovenop.
- Druk de randen goed aan, maak een gaatje in het midden (of een kruis) en bestrijk met ei.
- Bak de taart in 45 minuten en serveer warm met een bolletje ijs of wat slagroom.